NASA užsimojo įvesti Mėnulio laiką. To gyvybiškai reikia  ()

NASA pavesta nustatyti koordinuotą Mėnulio laiką, iš dalies siekiant padėti misijoms, kurioms reikia ypatingo tikslumo, rašo „The Guardian“.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© JillWellington (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/super-moon-moon-silhouette-night-1823935/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Baltieji rūmai nori, kad NASA išsiaiškintų, kaip nustatyti laiką Mėnulyje.

Antradienį išsiųstame JAV Mokslo ir technologijų politikos biuro (OSTP) rašte kosmoso agentūros prašoma bendradarbiauti su kitomis JAV agentūromis ir tarptautinėmis agentūromis, kad būtų sukurta į Mėnulį orientuota laiko atskaitos sistema. NASA turi iki 2026 m. pabaigos sukurti vadinamąjį koordinuotą Mėnulio laiką (angl. Coordinated Lunar Time, LTC).

Kadangi Mėnulyje yra mažesnė gravitacija, laikas ten juda šiek tiek greičiau – po 58,7 mikrosekundės kiekvieną dieną – palyginti su Žeme. Be kita ko, LTC būtų laiko atskaitos taškas Mėnulio erdvėlaiviams ir palydovams, kurių misijoms reikalingas ypatingas tikslumas.

[Pasaulinė premjera] Iš EU su kuponais „Touroll U1/J1“ serijos el. dviračiai tik nuo 499€. Su įspūdingomis dovanomis. Ribotas kiekis ir laikas (Video)
5039 8

Pasaulinės premjeros pasiūlymai

Specialūs kuponai

Galioja tik iki 2024-04-16!

Dovanos

Iš EU - saugus ir greitas pristatymas

1 metų garantijos

„Touroll J1“, „Touroll J1 ST“, „Touroll U1 29“ ir „Touroll U1 26“

Išsamiau

NASA planuoja nuo 2026 m. rugsėjo mėnesio į Mėnulio paviršių siųsti astronautų misijas pagal programą „Artemis“ (liet. „Artemidė“), kurios metu taip pat bus sukurta mokslinė Mėnulio bazė, galinti padėti paruošti dirvą būsimoms misijoms į Marsą. Šioje veikloje dalyvauja dešimtys bendrovių, erdvėlaivių ir šalių, rašo „The Guardian“.

Nesant vieningo Mėnulio laiko standarto, naujienų agentūrai „Reuters“ sakė OSTP pareigūnas, bus sunku užtikrinti, kad duomenų perdavimas tarp erdvėlaivių būtų saugus ir kad Žemės, Mėnulio palydovų, bazių ir astronautų ryšiai būtų sinchronizuoti.

 

Dėl laiko neatitikimų taip pat gali atsirasti klaidų kartografuojant ir nustatant padėtį Mėnulyje ar jo orbitoje, sakė pareigūnas.

Tobulinant LTC gali prireikti Mėnulyje įrengti atominius laikrodžius.

OSTP rašte teigiama, kad norint nustatyti, kaip įgyvendinti LTC, reikės sudaryti tarptautinius susitarimus naudojantis dabartiniais ryšiais tarp institucijų ir tarp 36 valstybių, pasirašiusių „Artemis“ susitarimais vadinamą paktą dėl šalių veiksmų kosmose ir Mėnulyje, rašo „The Guardian“.

Kinija ir Rusija, dvi pagrindinės JAV varžovės kosmose, „Artemis“ susitarimų nėra pasirašiusios.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()

Susijusios žymos: