Kelionės Mėnulyje. NASA atskleidė, kaip atrodys naujasis astronautų mėnuleigis (Foto)  ()

Tikimasi, kad astronautai pirmą kartą mėnuleigį naudos 2030 m., nors tai gali būti ir anksčiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA pasirinko tris privačias Amerikos kompanijas, kurios sukurs Mėnulio transporto priemones, kuriomis astronautai galės važinėti aplink pietinį Mėnulio ašigalį. Spėjama, kad naujasis mėnuleigis galės išvystyti iki 15 km/val. greitį ir taip pat galės dirbti autonomiškai, be astronautų kontrolės, rašo „The New York Times“.

NASA pasamdė tris bendroves „Intuitive Machines“, „Lunar Outpost“ ir „Venturi Astrolab“, kad sukurtų naują mėnuleigį „Lunar Terrain Vehicle“ (LTV). Kiekviena įmonė projektui parengti turi 1 metus, tada NASA išrinks geriausią iš jų, kuriai bus skiriamas tolesnis finansavimas.

Pagal NASA planą naujoji Mėnulio transporto priemonė į Mėnulį turėtų būti pristatyta 2030 m., kai vyks trečiasis astronautų nusileidimas ant Žemės palydovo paviršiaus, vykdant misiją „Artemis 5“.

NASA pranešė, kad jei mėnuleigis bus pasiruoštas darbui anksčiau, jis jau galės vykti į ankstesnę misiją. NASA šiuo metu planuoja pilotuojamą misiją į Mėnulį 2026 m., vykdydama „Artemis 3“ misiją (jos metu Mėnulio paviršiuje išsilaipins astronautai), po kurios vyks „Artemis 4“ misija.

Su LTV astronautai Mėnulyje galės keliauti maždaug 15 km/val. greičiu, o vienu akumuliatoriaus įkrovimu bus galima keliauti 8 valandas. Astronautams sugrįžus į Žemę, LTV galės toliau veikti autonomiškai ir vykdyti mokslinius tyrimus, kaip tai daro NASA marsaeigiai Marse.

 

Mėnuleigis oficialiai NASA nepriklausys, agentūra jį tiesiog išsinuomos. Bet mėnuleigio kūrimo įmonė turės ne tik pastatyti Mėnulio transporto priemonę, bet ir pristatyti ją į Mėnulį. Tačiau už visa tai sumokės NASA.

 

LTV bus pirmoji JAV Mėnulio transporto priemonė Mėnulyje nuo 1971 metų „Apollo 15“ misijos.

Visos trys bendrovės NASA jau parodė preliminarius būsimos Mėnulio transporto priemonės vaizdus ir visos jos turi skirtingą dizainą. Žinoma, kad būsima transporto priemonė bus dvivietė ir astronautai, kaip ir prieš daugiau nei 50 metų, galės važiuoti tik su skafandrais.

Naujos Mėnulio transporto priemonės padės astronautams tyrinėti Mėnulio pietinį poliarinį regioną, kur NASA ketina statyti bazę ir kur yra daug vandens ledo. Manoma, kad šis ledas bus naudojamas astronautų gyvybei palaikyti, taip pat raketų kurui gaminti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(1)
(10)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: