„Tai įspūdinga.“ To nebus 21 metus. JAV stebi visišką Saulės užtemimą. Kerintys vaizdai! (Foto, Video)  ()

Visišką Saulės užtemimą buvo galima pamatyti daugiau nei dešimtyje JAV valstijų.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-04-09 „Tai įspūdinga.“ To nebus 21 metus. JAV stebi visišką Saulės užtemimą. Kerintys vaizdai! (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuotraukose ir vaizdo įrašuose matomas „deimantinio žiedo efektas“ – nedidelis šviesos kiekis, prasiskverbiantis pro Saulės kraštą.

Pirmadienį, balandžio 8 d., kai kurių JAV valstijų gyventojai galėjo stebėti visišką Saulės užtemimą.

Kaip pažymi BBC, pirmoji valstija, kurioje buvo galima pastebėti šį reiškinį, buvo Teksasas, todėl čia atvyko žmonės iš viso pasaulio. Leidinio korespondento teigimu, užtemimas turėtų trukti kiek ilgiau nei keturias minutes. Žurnalistas pasidalijo ir vietos astronomijos žinovo nuomone, kuris nepataria gaišti laiko nuotraukoms.

„Tiesiog mėgaukitės akimirka, nes ji nuostabi“, – sakė jis.

Žurnalistų teigimu, užtemimo nuotraukose ir vaizdo įrašuose matyti, kaip pro Saulės kraštą, nors jį dengia Mėnulis, vis dar prasišviečia nedidelis Saulės šviesos kiekis. Šis reiškinys vadinamas „deimantinio žiedo efektu“ ir atsiranda dėl nelygaus Mėnulio paviršiaus, dėl kurio kai kuriose vietose gali prasiskverbti Saulės spinduliai.

 

CNN duomenimis, viso Saulės užtemimo kelyje iš viso gyvena 32 mln. žmonės. Stebėti šį reiškinį galėjo Teksaso, Oklahomos, Arkanzaso, Misūrio, Ilinojaus, Kentukio, Indianos, Ohajo, Pensilvanijos, Niujorko, Vermonto, Naujojo Hampšyro ir Meino gyventojai. Užtemimas taip pat buvo matomas dalyje rytų Kanados ir Meksikoje.

JAV prezidentas Joe Bidenas į užtemimą sureagavo socialiniame tinkle X. Baltieji rūmai paskelbė trumpą vaizdo įrašą, kuriame Amerikos lyderis užsideda specialius akinius.

 

„Užtemimu verta grožėtis. Tačiau neapsigaukite – laikykitės saugos taisyklių ir dėvėkite apsauginius akinius“, – rašoma vaizdo įrašo antraštėje.

Praeitas didelio masto Saulės užtemimas JAV buvo matomas ne taip seniai – 2017 metais. Kitas didelis Saulės užtemimas JAV numatomas po 21 metų – 2045 mtais. Mažesnio masto Saulės užtemimas JAV vyks 2044 metais, bet jis bus matomas tik 3 valstijose.

Užtemimas Lietuvoje

 

Deja, Lietuva kito visiško Saulės užtemimo lauks dar labai ilgai. Pasak Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto mokslininkės, habil. dr. profesorės G. Tautvaišienės, visiškas Saulės užtemimas Lietuvoje matysis tik po daugiau negu 100 metų – 2126 m. spalio 16 d. Šis užtemimas matysis šiaurės rytų Lietuvoje.

Pastarąjį kartą, mokslininkės teigimu, visiškas Saulės užtemimas Lietuvoje matomas buvo 1954 m. liepos 30 d. Tad tarp dviejų visiškų Saulės užtemimų Lietuvoje bus praėję 172 metai.

Kitas dalinis Saulės užtemimas įvyks 2025 m. kovo 29 d., jo metu bus uždengta apie 15 proc. Saulės disko diametro. Dar kitas – 2026 m. rugpjūčio 12 d., kai bus uždengta net apie 81 proc. Saulės disko diametro.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(0)
(7)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()