Ką tik atrastas! Automobilio dydžio asteroidas praskriejo pro Žemę arčiau, nei palydovai! (Foto, Video)  ()

Asteroidas praskriejo pro mūsų planetą taip arti, kad NASA schemoje jo trajektorijos linija ėjo per Žemę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tik antradienį, balandžio 9 d., astronomai aptiko automobilio dydžio asteroidą, o jau ketvirtadienį, balandžio 11 d., 21.28 val. Lietuvos laiku šis kosminis akmuo praskriejo pro Žemę arčiau nei skrieja kai kurie palydovai, rašo „Space“.

Naujasis asteroidas pavadintas 2024 GJ2 ir yra nuo 2,5 iki 5 metrų pločio. Iš pradžių mokslininkai manė, kad jis turėtų praskristi pro Žemę tik 19 300 km atstumu, o tai yra 3 % atstumo nuo mūsų planetos iki Mėnulio. Tolesni skaičiavimai parodė, kad šis asteroidas bus dar arčiau – 18 700 km atstumu. Jei šis akmuo būtų šiek tiek arčiau Žemės, planetai jis jokios žalos nepadarytų, nes atmosferoje tiesiog sudegtų.

asteroidas 2024 GJ2

Dėl to kosminis akmuo saugiai praskriejo pro Žemę, nors buvo arčiau nei kai kurie geostacionarūs palydovai, skriejantys 35 700 km nuo Žemės. Bet kokiu atveju asteroidas 2024 GJ2 buvo taip arti mūsų planetos, kad jo trajektorijos linija NASA schemoje ėjo per Žemę. Judėjimo metu asteroidas skriejo 14,4 km/s greičiu.

 

 

Kitą kartą 2024 m. GJ2 prie Žemės priartės 2093 m., tačiau tuomet jis bus 10 kartų toliau nuo mūsų planetos – maždaug 205 000 km atstumu. Tai beveik pusė atstumo nuo Žemės iki Mėnulio.

Šiandien NASA kataloge yra beveik 35 000 arti Žemės esančių asteroidų, nors ne visi jie kelia grėsmę Žemei.

Kai atrandamas asteroidas, jo pavadinime turi būti nurodyti jo atradimo metai. Toliau eina angliškos abėcėlės raidės, kurios nurodo atradimo mėnesį ir kokia tvarka jis buvo atrastas.

Pavyzdžiui, jei asteroidai buvo atrasti nuo sausio 1 iki 15 d., tada jie turi AA, AB, AC ir pan. indeksą. Jei jie buvo rasti nuo sausio 16 d. iki sausio 31 d., jie turi BA, BB, BC ir pan. Raidė G patenka į pirmąją balandžio pusę, o raidė J reiškia, kad naujas asteroidas 2024 GJ2 šį mėnesį yra dešimtas naujai atrastas asteroidas.

NASA ir kitos kosmoso agentūros nuolat stebi netoli Žemės esančius asteroidus, kad iš anksto prognozuotų jų grėsmės Žemei mastą. 140 metrų ar daugiau pločio asteroidai laikomi potencialiai pavojingais. Kol kas mokslininkai įsitikinę, kad iki XXI amžiaus pabaigos į Žemę nenukris joks žinomas tokio dydžio ar didesnis asteroidas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(0)
(5)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()