Ne asteroidas. Danguje virš Europos sprogo didžiulis ugnies kamuolys. Kas tai buvo (Video)  ()

Tūkstančiai žmonių stebėjo kosminio objekto kritimą į Žemę, kuris vakaro dangų apšvietė ryškia melsvai žalia šviesa.


Galima kometa Portugalijoje
Galima kometa Portugalijoje
© UHN PLUS (stop kadras) | https://x.com/UHN_Plus/status/1791982368812610028?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1791982368812610028%7Ctwgr%5E8d98da1a1a5464b2b6c02c7296fe4c7cf6abb51f%7C

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šeštadienį, gegužės 18 d., apie vidurnaktį, Ispanijos ir Portugalijos gyventojai tapo ryškaus kosminio svečio liudininkais. Mokslininkai mano, kad objektas, judėjęs maždaug 160 000 km/val. greičiu, yra dar nežinomos kometos fragmentas, rašo „The New York Times“.

Didžiulis ugnies kamuolys sprogo ir labai trumpam apšvietė dangų ryškia melsvai žalia šviesa, o įvykį stebėjo tūkstančiai žmonių. Jau sekmadienį, gegužės 19 d., socialinius tinklus užplūdo vaizdo įrašai, kuriuose matyti kosminio objekto kritimas.

[Mažiausia kaina istorijoje!] Iš Vokietijos tik 101€! Puikios mobilios energijos stotelės tarnaus bent 10 metų („DLNRG PD320“)
4335 3

Mažiausia kaina istorijoje!

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Ribotas kiekis

Išsamiau

Europos kosmoso agentūros (ESA) mokslininkų teigimu, tokie ugnies kamuoliai dažniausiai atsiranda atmosferoje krintant asteroidų fragmentams.

Šie akmenys, patekę į atmosferą, dėl trinties įkaista ir sprogsta. Tačiau kartais tokie fragmentai yra ne asteroidai, o kometų fragmentai.

Mokslininkai mano, kad šiuo atveju danguje buvo stebimas dar nežinomos kometos fragmento, į Žemės atmosferą patekusio maždaug 160 000 km/val. greičiu, sprogimas. Pats sprogimas įvyko maždaug 55 km aukštyje. ESA pareiškė, kad greičiausiai nė vienas objekto fragmentas po sprogimo nepasiekė planetos paviršiaus.

 

Mokslininkai mano, kad lankytojas iš kosmoso buvo kometa dėl neįprastos skrydžio trajektorijos.

 

Kometos yra lediniai objektai, susiformavę Saulės sistemos kūrimosi pradžioje, ir daugelis jų vis dar skrieja aplink Saulę. Kometos turi skirtingą sukimosi periodą, kuris gali būti dešimtys ar net šimtai metų. Artėjant prie Saulės kometos įkaista ir nuo jų nutrūksta medžiaga, kuri lieka arčiausiai Žemės esančioje erdvėje.

Mokslininkai dar turi nustatyti, kokia kometa paliko į Žemės atmosferą patekusias nuolaužas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(49)
(3)
(46)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()