„Ten dar niekas nebandė patekti.“ Ką „užkariauja“ Kinija (Video)  ()

Misijos metu turėtų būti surinkta apie 2 kg „medžiagos“.


Mėnulio paviršius
Mėnulio paviršius
© Stop kadras | https://www.youtube.com/watch?v=KRtdMTUTkt4

Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-06-03 „Ten dar niekas nebandė patekti.“ Ką „užkariauja“ Kinija (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gegužę iš Kinijos paleistas erdvėlaivis nusileido tolimoje Mėnulio pusėje – neištirtoje vietoje, į kurią beveik niekas nebandė patekti.

Kinijos nacionalinės kosmoso administracijos pranešime, kurį cituoja „Reuters“, sakoma, kad birželio 2 d., 6.23 val. (Pekino laiku), erdvėlaivis „Chang‘e-6“, palaikomas palydovo retransliatoriaus „Queqiao-2“, sėkmingai nusileido į iš anksto pasirinktą nusileidimo vietą tolimoje Mėnulio pusėje.

[Vokietija] Beprotiškas pasiūlymas! Tik 28€ už akumuliatorinį pjūklą su 2 baterijomis. Ribotas kiekis
3541 2

Ypatingai žema kaina

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Su dviem baterijomis ir įkrovikliu

Ribotas kiekis

Išsamiau

„Chang‘e-6“ misijos tikslas – pirmą kartą istorijoje surinkti vertingas uolienas ir dirvožemį iš tolimos Mėnulio pusės. Specialus zondas galėtų išgauti kai kurias seniausias Žemės palydovo uolienas didžiuliame krateryje Pietų ašigalyje.

Nuo pat paleidimo iš Venčango palydovų paleidimo centro gegužės 3 d. erdvėlaivis „Chang‘e 6“ buvo orbitoje aplink Mėnulį ir laukė komandos nusileisti Mėnulyje. Sekmadienį misijos nusileidimo modulis atsiskyrė nuo orbitinio aparato ir nusileido tolimoje Mėnulio pusėje, kuri nuolat nukreipta nuo Žemės. Dabar jis turės praleisti iki trijų dienų rinkdamas „medžiagas“ nuo Mėnulio paviršiaus.

 

Dauguma iki šiol surinktų uolienų yra vulkaninės kilmės, panašios į aptiktas Islandijoje ar Havajuose. Tačiau tolimoje Mėnulio pusėje surinkti pavyzdžiai turės kitokią cheminę sudėtį.

Pasak Kinijos nacionalinės kosmoso administracijos, misija turėtų surinkti apie 2 kg „medžiagos“, naudojant grąžtą ir mechaninę ranką.

Zondas, kaip planuota, nusileido ant kraterio, vadinamo Pietų ašigalio-Eitkeno baseinu, kuris yra vienas didžiausių iš žinomų Saulės sistemoje.

Mėnulio pietų ašigalis yra kitų Mėnulio misijų tikslas. Įvairių šalių misijos bando tyrinėti šį regioną, nes yra didelė tikimybė, kad jame egzistuoja ledas.

 

Jei misija bus sėkminga, laivas grįš į Žemę su brangiais pavyzdžiais specialioje grąžinimo kapsulėje. Medžiaga bus laikoma specialiomis sąlygomis, kad ji išliktų originali. Pirmiausia Kinijos mokslininkams bus suteikta galimybė išanalizuoti atvežtą gruntą, o vėliau mokslininkai iš viso pasaulio galės atlikti tyrimus.

Naujose „Mėnulio lenktynėse“ Kinijos konkurentė jau yra Indija, kurios „Chandrayaan-3“ modulis sėkmingai nusileido netoli palydovo Pietų ašigalio 2023 m. rugpjūčio mėn. O tiek JAV, tiek Rusijai iki šiol nepavyko pasiekti sėkmės naujuose bandymuose tyrinėti Mėnulį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(1)
(8)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: