„Kelionė kosmosu šviesos greičiu.“ Reikia sukurti dirbtinę juodąją skylę!  ()

Mažytės juodosios skylės varomas variklis leistų žmonijai labai greitai judėti erdvėje, mano fizikai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kol kas, esant dabartiniam technologijų lygiui, net kelionė į Marsą užtruktų mažiausiai šešis mėnesius. O artimiausia žvaigždė Kentauro proksima nuo Saulės yra maždaug 4 šviesmečių atstumu.

Tai reiškia, kad jei įmanoma sukurti variklį, galintį įgreitinti erdvėlaivį kuo arčiau šviesos greičio, tai tokia kelionė užtruks kiek daugiau nei 4 metus.

„ArXiv“ išankstinių spausdinių serveryje paskelbtas straipsnis, kuriame tiriama galimybė panaudoti mažas juodąsias skyles naujos kartos varikliams maitinti, rašo „IFLScience“.

Fizikai dabar siūlo įvairius būdus, kaip erdvėlaiviams pasiekti bent 99 % šviesos greičio, o kai kurie mano, kad naudojant metmenų variklius (warp drive) netgi įmanoma keliauti greičiau nei šis greitis.

[EU+Kuponai] Tik nuo 5,82€! Iki 500 metrų šviečiantys galingi žibintuvėliai, jump starteriai, endoskopai, pompos, trimeriai ir kėdės (Video)
2789 5

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-07-22/2024-08-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) Pompa-išorinė baterija-žibintuvėlis

2) 1280W trimeris, su baterija, įkrovikliu ir peiliais

3) „POPDEER PD-J01“ - 20000mAh, iki 2500A jump starteris

4) „NEWTRAL Pro“ - JAV specialistų rekomenduojama ergonominė darbo kėdė

5) „BIKIGHT X501“ - dvigubų šviestukų žibintuvėlis, šviečia iki 500 metrų

6) Puikios kainos endoskopas (5 metrų)

Išsamiau

Tačiau straipsnio autoriai siūlo sukurti dirbtinę juodąją skylę, kuri tiektų energiją erdvėlaivio varikliui. Pasitelkus Hawkingo spinduliuotę, kurią spinduliuos juodoji skylė, galima sukurti trauką ir tokiu būdu erdvėlaivis galėtų skristi erdvėje beveik šviesos greičiu.

Kaip žinoma, žvaigždžių masės juodosios skylės susiformuoja suspaudus žvaigždžių, kurios yra 20 kartų didesnės už Saulę, šerdį dėl to, kad jos negali palaikyti termobranduolinės reakcijos šerdyje ir miršta.

Tačiau tokia juodoji skylė būtų per didelė, kad ją būtų galima panaudoti erdvėlaiviui varyti. Tam jis turi būti maždaug tokios pat masės ar net didesnės. Tačiau mažesnės juodosios skylės išskiria daug energijos ir todėl puikiai tinka sukurti erdvėlaivio trauką, mano fizikai.

 

Teoriškai Visatoje yra pirmykščių juodųjų skylių, susiformavusių iškart po Didžiojo sprogimo, ir jų masė gali būti 100 kartų mažesnė už sąvaržėlės masę. Tačiau tokių juodųjų skylių dar niekas neatrado.

Todėl fizikai mano, kad būtina sukurti mažytę dirbtinę juodąją skylę, kuri tiektų energiją erdvėlaivio varikliui. Fizikų skaičiavimai rodo, kad tokią juodąją skylę galima sukurti ir šis procesas neužima daug laiko.

Autoriai mano, kad kelių šimtų kilometrų dydžio saulės baterijų, esančių 1 milijono km atstumu nuo Saulės, pagalba galima sukurti mažytę juodąją skylę. Idėja (pavadinta kugelblitz) yra ta, kad sukoncentravus pakankamai energijos viename mažame taške, atsiras juodoji skylė.

 

Anot fizikų, tokios juodosios skylės masė sieks maždaug 1 milijoną tonų, tačiau jos spindulys bus vos keli atometrai (10-18). Mokslininkai mano, kad tokia juodoji skylė, galinti egzistuoti šimtus metų, padės erdvėlaiviui per kelis dešimtmečius pasiekti beveik šviesos greitį.

Nors sukurti dirbtinę juodąją skylę būtų neįtikėtinai sudėtinga užduotis, sukurti variklį su juodąja skyle būtų dar sunkiau. Tačiau autoriai teigia, kad jei juodąją skylę apsupsite energijos, kurią ji skleidžia Hawkingo spinduliuotės pavidalu, kolektoriais, ši energija kaupsis ir leis sukurti reikiamą trauką.

Kai kurie fizikai mano, kad ši idėja negali būti įgyvendinta naudojant kvantinius efektus. Todėl tai tik teorinis darbas, kuris kada nors gali būti įgyvendintas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(4)
(9)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()