Paukščių Takas nėra toks, kokio tikėtasi. Naujas atradimas keičia mūsų mąstymą apie savo galaktiką  ()

Astronomai mano, kad Paukščių Tako dydis ir žvaigždžių skaičius skiriasi nuo ankstesnių tyrimų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujo tyrimo, paskelbto žurnale „Nature Astronomy“, autoriai padarė išvadą, kad Paukščių Takas yra didesnis ir jame yra mažiau žvaigždžių, nei manyta anksčiau, rašo „Newsweek“.

Paukščių Takas yra spiralinė galaktika, kurios centre yra yra tankus centrinis iškilimas, kuriame, kaip manoma, yra supermasyvi juodoji skylė, Šaulys A* (Sagittarius A*). Iš galaktikos centro išnyra kelios spiralinės gijos, vienoje iš kurių yra Saulės sistema.

Apskaičiuota, kad mūsų galaktikoje yra nuo 100 iki 400 milijardų žvaigždžių, tačiau tikslų skaičių nustatyti sunku dėl milžiniško galaktikos dydžio ir dulkių, kurios užstoja vaizdą. Manoma, kad didžiausias skaičius žvaigždžių mūsų galaktikoje yra susitelkęs centriniame iškilime.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! SUP irklentės, 34 colių WQHD žaidimų monitoriai, planšetės, portabili automobilinė multimedijos sistema ir kt.
2369 2

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-07-31/2024-08-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „FunWater SUPFR04A/SUPFR04E“ - pripučiamos SUP irklentės

2) „SUITU“ - belaidė pompa, 150PSI

3) „BRAVOBRO“ - akumuliatorinis pjūklas su 2 baterijomis ir įkrovikliu

4) „KOORUI ‎34E6UC“ - 34 colių WQHD žaidimų monitorius

5) „iMars 11.26“ - portabili automobilinė multimedijos sistema

6) „N-One NPad Pro“ - 8+128GB, 4G LTE, 10,4 2K ekrano Android planšetė

Išsamiau

Pasak tyrimo autorių, naujų technologijų dėka supratimas apie Paukščių Tako sandarą gerokai pagerėjo. Tačiau iki šiol nepavyko sukurti pilno mūsų galaktikos vaizdo. Tačiau mokslininkai sugebėjo išsamiau ištirti atskiras Paukščių Tako struktūras, kad padarytų svarbų atradimą.

Astronomai nustatė, kad centrinis iškilimas nėra toks tankus žvaigždžių, kaip tikėtasi, o Paukščių Tako efektyvusis spindulys yra dvigubai didesnis, nei parodė ankstesni tyrimai. Mokslininkai padarė šias išvadas matuodami visų mūsų galaktikos dalių ryškumą ir matuodami žvaigždžių – raudonųjų milžinių,  skaičių ir pasiskirstymą.

 

Efektyvusis spindulys (half-light radius) yra matas, kurį astronomai naudoja astronominio objekto dydžiui apibūdinti ir yra apibrėžiamas kaip spindulys, per kurį išspinduliuojama pusė viso objekto šviesos.

 

Pasak mokslininkų, jų tyrimai leido tiksliau nustatyti mūsų galaktikos dydį ir formą, kurios skersmuo, kaip manoma, yra apie 100 000 šviesmečių. Tačiau remiantis naujais stebėjimais, Paukščių Takas yra didesnis.

Mokslininkai išsiaiškino, kad mūsų galaktikoje yra 250 000 raudonųjų milžinių ir jos yra plačiai išsibarsčiusios. Tokiu būdu astronomai padarė išvadą, kad Paukščių Take nėra tiek daug žvaigždžių, kiek tikėtasi. Jei taip, mūsų galaktika yra mažiau masyvi ir joje gali būti daugiau tamsiosios medžiagos, nei rodė ankstesni skaičiavimai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(30)
(1)
(29)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()