Tikroji tiesa apie žvaigždžių pavadinimus. Ar galima nusipirkti žvaigždę danguje?  (1)

Įsivaizduokite dovaną savo mylimam žmogui – tikrą žvaigždę danguje! Pavadinta jūsų antrosios pusės vardu, įsigyta ir sertifikuota. Ir juk yra tiek daug agentūrų, „prekiaujančių“ žvaigždėmis! Bet palaukite, kodėl jie atsisako parodyti jūsų žvaigždę vietinėje observatorijoje? Ir kodėl to brangaus vardo nėra populiariose astronomijos programėlėse?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Liūdna tiesa yra ta, kad žvaigždės kaip nuosavybės turėti negalima – lygiai kaip ir jai suteikti vardą už pinigus.

Ar galima nusipirkti tikrą žvaigždę?

Ne, tikrai negalima. Neegzistuoja joks oficialiai pripažintas komercinis žvaigždžių registras. Joks žvaigždžių katalogas, vietinė observatorija ar kas nors, susijęs su mokslo bendruomene, nepripažins jūsų teisių į žvaigždę. Kaip skelbia 1967 m. Kosmoso sutartis, kosmosas yra visos žmonijos nuosavybė ir turi būti tyrinėjamas visų šalių, o ne vienos vyriausybės ar vieno konkretaus asmens interesais. Taigi, tik žvaigždę jums pardavusi organizacija pripažins jūsų teises į ją – ir išsaugos žvaigždę savo vidiniame kataloge.

Ar galima nusipirkti žvaigždės vardą?

Žvaigždės vardo nusipirkti taip pat neįmanoma. Tarptautinė astronomų sąjunga (IAU) yra vienintelė institucija, turinti teisę suteikti dangaus kūnams pavadinimus. Ir IAU pozicija šiuo atveju yra aiški: „Kaip tarptautinė mokslo organizacija, IAU visiškai atsiriboja nuo komercinės praktikos „pardavinėti“ fiktyvius žvaigždžių pavadinimus, paviršiaus elementų pavadinimus ar nekilnojamąjį turtą kitose Saulės sistemos planetose ar mėnuliuose.“

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Delniniai mikroskopai, TWS ausinės sportuojantiems, SSD diskai, grindis plaunantis belaidis siurblys ir kt.
2688 2

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-07-31/2024-08-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „Proscenic P11“ - belaidis dulkių siurblys su plovimo galimybe

2) „Lenovo XT80“ - TWS ausinės sportuojantiems

3) Delninis mikroskopas - 2MP, 500X priartinimas

4) „PUSKILL“ - 2.5 colių SATA3 SSD diskas (128-512GB)

5) „Ninkear N14“ - nešiojamas PC, globali versija

6) „SkyEcho FreeONE“ - portabilus Android projektorius

Išsamiau

Yra būdų suteikti dangaus objektui vardą – apie juos truputį vėliau, tačiau jokiu būdu tai nedaroma už pinigus.

Ar galima „įsivaikinti“ žvaigždę?

Tam tikra prasme galite. Kai kurios pelno nesiekiančios organizacijos siūlo „įsivaikinti žvaigždę“, t. y. aukoti pinigus tam tikrų dangaus objektų tyrimams. Tačiau savo vardo oficialiuose kataloguose vis tiek nerasite – ir tikrai neturėsite savo žvaigždės – bet gausite žvaigždės sertifikatą savo malonumui ir žvaigždę, pažymėtą organizacijos vidiniame duomenų banke. O tikroji nauda yra ta, kad prisidėsite prie mokslo. Be to, jų kaina už tokią paslaugą yra gana nedidelė, o tai taip pat yra būdas kovoti su nesąžiningu verslu.

Ar galima nemokamai pavadinti žvaigždę kieno nors vardu?

 

Kai kuriose svetainėse žvaigždžių vardai siūlomi nemokamai, o gaunamas pelnas iš papildomų produktų – pavyzdžiui, rėmelių ar asmeninių dovanų paketų. Šios įmonės yra sąžiningesnės su klientais, paaiškindamos, kad jos nėra oficialiai pripažinti žvaigždžių registrai ir teikia tik simbolinius žvaigždžių sertifikatus. Nesvarbu, ar žvaigždę pavadinate nemokamai, ar už tam tikrą kainą – tai tas pats. Tačiau čia bent jau neprarandate savo pinigų.

Kaip oficialiai suteikti žvaigždei vardą?

 

Tarptautinė astronomų sąjunga teikia žvaigždžių pavadinimus, kuriuos pripažįsta ir naudoja viso pasaulio mokslininkų bendruomenė. Galutinį sprendimą dėl pavadinimo visada priima IAU, tačiau ji skatina viešai suteikti pavadinimus dangaus objektams – pavyzdžiui, planetų palydovams, naujai atrastoms egzoplanetoms ir jų žvaigždėms „šeimininkėms“. Vardus galima parinkti per viešas vardų suteikimo kampanijas (pvz., „NameExoWorlds“) – tačiau visos jos turi griežtai laikytis IAU vardų suteikimo gairių.

Parengta pagal „Starwalk“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai (1)