Didžiulis smūgis. NASA išleido 450 000 000 dolerių ir staiga stabdo misiją į Mėnulį (Video)  ()

Dėl biudžeto problemų JAV kosmoso agentūra turėjo atšaukti misiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA mokslininkai sukūrė specialų Mėnulio mėnuleigį VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover), kuris turėtų ieškoti vandens ledo nuolat šešėliuose esančiuose krateriuose pietiniame Mėnulio ašigalyje.

Vandens ledo nuosėdos yra labai svarbios norint užtikrinti ilgalaikį žmogaus buvimą Žemės palydove. Iš vandens ledo astronautai galės išgauti vandenį gerti, deguonį kvėpuoti, taip pat komponentus raketų kurui kurti.

Tačiau misija, kuriai buvo išleista 450 milijonų dolerių, niekada neįvyks. Tiksliau sakant, nusileidimo modulis skris į Mėnulį, tačiau VIPER mėnuleigio nebus, rašo „Space“.

[Kuponai] Fantastiška dvigubo 2K objektyvo išmanioji kamera iš „Xiaomi“ ekosistemos, išmanusis durų skambutis ir „OnePlus Watch 2“ laikrodis
2507

Specialus rinkinukas

Kuponai

Labai ribotas kiekis

Iš Honkongo sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „IMILAB EC6 Dual 2K“ - dvigubo 2K objektyvo išmanioji kamera, globali versija

2) „Xiaomi Smart Doorbell 3S“ - išmanusis durų skambutis su kamera

3) „OnePlus Watch 2“ - išmanusis laikrodis, EU versija

Išsamiau

Mėnulio marsaeigis VIPER turėjo skristi į Mėnulį 2025 m., „Astrobotic“ sukonstruotu nusileidimo aparatu „Griffin“. Mėnuleigis buvo sukurtas ieškoti vandens ledo nuosėdų krateriuose, į kuriuos nepatenka Saulės šviesa.

Mėnuleigis jau pilnai surinktas ir jame sumontuoti moksliniai instrumentai. Taip pat buvo atlikti būtini bandymai, kurie parodė jo patikimumą ir pasirengimą atlikti pavestas užduotis.

NASA VIPER kūrimui išleido 450 milijonų dolerių, tačiau dabar tapo žinoma, kad šis įrenginys niekur neskris ir bus išmontuotas. Jo mokslinius instrumentus planuojama panaudoti kitose misijose. Remiantis NASA pareiškimu, atšaukus misiją sutaupyta 84 mln. dolerių.

 

Misijos atšaukimo priežastis – NASA biudžetas sumažėjo, o misijos kaina išaugo. Išaugusios išlaidos grasino užvilkinti kitų misijų įgyvendinimą, todėl buvo priimtas toks sprendimas.

Tačiau „Griffin“ nusileidimas įvyks 2025 m. ir jis nugabens naudingą krovinį į Mėnulį, tačiau ten nebebus VIPER mėnuleigio. NASA tikisi, kad ateityje jiems pavyks įgyvendinti savo projektą Mėnulyje rasti vandens su kitų transporto priemonių pagalba.

JAV Kongresas gerokai sumažino NASA biudžetą 2025 metams, todėl kosmoso agentūrai tenka priimti sunkius sprendimus ir peržiūrėti įvairių misijų planus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(1)
(4)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()