NASA ir „SpaceX“ ketina sunaikinti TKS. Kaip ir kada tai įvyks  ()

Tarptautinė kosminė stotis veikia daugiau nei 25 metus, o kai kurie jos segmentai palaipsniui nepataisomai sugenda. Tai reiškia, kad stoties veikla greitai bus baigta.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-07-18 NASA ir „SpaceX“ ketina sunaikinti TKS. Kaip ir kada tai įvyks  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusį mėnesį NASA ir „SpaceX“ susitarė, kad Elono Musko kompanija sukurs specialų erdvėlaivį, padėsiantį Tarptautinę kosminę stotį (TKS) nuleisti į Žemės atmosferą. Sutarties suma – beveik 850 milijonų dolerių.

Spėjama, kad stotis sudegs atmosferoje, o tai, kas iš jos liks, nukris į Ramųjį vandenyną. Pagal planą, TKS būtų išvesta iš dabartinės orbitos 2031 m. pradžioje. Iki šiol TKS yra didžiausia struktūra, kuri kada nors buvo pastatyta už Žemės ribų, rašo „Phys“.

Kodėl būtina sunaikinti TKS?

Orbitinė stotis sensta ir kai kurie jos segmentai sugenda, ir tai yra pagrindinė priežastis. TKS pradėta statyti 1998 m., o pirmieji astronautai ten atvyko 2000 m. TKS yra JAV, Rusijos, Japonijos, Kanados ir Europos šalių bendradarbiavimo rezultatas.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Išorinės baterijos, kavos aparatai, SUP irklentės, pjūklai ir kt. (Video)
2204 3

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-07-31/2024-08-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „Baseus Adaman“ - 20000mAh išorinė baterija

2) „HiBREW H2B“ - 19 barų, 5in1 kavos aparatas

3) „VIOLEWORKS“ - 3000W galios akumuliatorinis pjūklas

4) „FunWater SUPFW08C“ - pripučia SUP irklentė

5) „POPDEER PD-J02“ - 23800mAh, iki 3000A jump starteris

6) „MUDIRO EW-S03“ - 500W aukšto slėgio plovimo įrenginys

Išsamiau

Remiantis NASA pareiškimais, astronautai TKS galės gyventi ir dirbti iki 2030 metų. NASA planuoja išnuomoti dalį stoties erdvės privačioms kompanijoms, kad galėtų daugiau pinigų skirti Mėnulio vystymui ir pasiruošimui žmonių nusileidimui Marse.

Kodėl negalite tiesiog išardyti TKS kosmose?

NASA svarstė galimybę, kad TKS gali būti išardyta dalimis orbitoje, o šios dalys būtų išsiųstos į Žemę. Taip pat buvo pasiūlyta leisti privačioms įmonėms naudoti TKS dalis kuriant savo orbitines stotis. Tačiau šie variantai buvo atmesti.

TKS niekada nebuvo numatyta išardyti orbitoje, o tokios pastangos, kaip parodė skaičiavimai, būtų labai brangios. Be to, išardyti stotį turėtų astronautai, o tai labai rizikinga. Kita vertus, nėra tokio didžiulio erdvėlaivio, kuris galėtų grąžnti stoties dalis į Žemę.

Taip pat buvo pasiūlyta naudoti esamus erdvėlaivius, kad būtų galima pakelti TKS į aukštesnę orbitą, tačiau ši galimybė buvo atmesta dėl didelio pavojaus sukurti didelius kiekius kosminių šiukšlių.

Kaip vyks TKS nusileidimo iš orbitos procesas?

 

Erdvėlaiviai, gabenantys astronautus ir krovinius į TKS, periodiškai pakoreguoja kosminės stoties padėtį, kad ji išsilaikytų orbitoje maždaug 420 km aukštyje. Priešingu atveju ji toliau kris vis žemiau ir žemiau, kol nekontroliuojamas nukris į Žemę.

NASA planuoja panaudoti „SpaceX“ erdvėlaivį, kad kontroliuojamai nuleistų TKS virš Ramiojo vandenyno pietinės dalies. Manoma, kad ne visa stotis sudegs atmosferoje, o kai kurios jos nuolaužos nukris į vandenyną.

Kuris erdvėlaivis paleis TKS iš orbitos?

Kol kas „SpaceX“ planuoja naudoti savo esamą „Dragon“ erdvėlaivį, tačiau modernizuotą. Pagal planą erdvėlaivyje bus 46 varikliai, jame bus 16 tonų degalų. „Dragon“ turi prisišvartuoti prie TKS, įjungti variklius visu pajėgumu ir pradėti leisti stotį.

 

Erdvėlaivis į TKS atvyks likus maždaug 1-1,5 metų iki planuojamo stoties sunaikinimo. Likus 6 mėnesiams iki TKS uždarymo, astronautai ją paliks. Planuojama, kad stotis bus nuleista į 220 km aukščio orbitą, o tada prasidės lėtas nusileidimas į Žemės atmosferą. Stotis turi būti visiškai sunaikinta per 4 dienas.

Ar tai nutiko anksčiau?

Pirmoji ir vienintelė JAV nacionalinė kosminė stotis „Skylab“ orbitoje veikė 1973–1979 m. Po to ji buvo išvesta iš orbitos ir sudeginta atmosferoje, o jos nuolaužos nukrito į Ramųjį vandenyną. 2001 m., po 15 metų darbo tokiu pat būdu, Rusija sunaikino dar sovietinę orbitinę stotį „Mir“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(0)
(4)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()