Saulės užtemimo spektaklis: kaip viskas atrodė Svalbardo salyne ir Fareruose? (Foto, Video)  (0)

Taip, penktadienį daugelis Lietuvos gyventojų turėjo puikiausias galimybes pasigrožėti pakankamai "galingu" daliniu saulės užtemimu – per jo piką, apie 12:00 val., nors dangus buvo giedras, Lietuvą apgaubė sutemos. Tačiau mačiusieji visišką saulės užtemimą sako, kad tokio reginio įspūdžius lyginti su dalinio užtemimo įspūdžiais beprasmiška. Jūsų dėmesiui – Fortūnos numylėtinių įspūdžiai iš Svalbardo salyno. O štai Fareruose viena muzikos grupė saulės užtemimo fone sugrojo gyvai, savo pasirodymą nufilmavo ir sukūrė beprecedentį 6:36 min. vaizdo klipą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Patyrimas, kai vidurdienį staiga stoja naktis, sužimba planetos, žvaigždės, o danguje tiesiog antgamtiškai sušvinta ugnies žiedas – žodžiais neperteikiamas. Dar didesnį įspūdį palieka pirmieji spinduliai po užtemimo, kai ne iš lėto, palaipsniui, o akimirksniu, žaibiškai, lyg Kūrėjui spragtelėjus pirštais, vėl stoja diena.

Mačiusieji tokių užtemimų vieningai teigia, kad tai yra bene įspūdingiausias gamtos reiškinys, kokį galima patirti Žemėje. Ir, ko gero, tik Žemėje. Niekur kitur Saulės sistemoje joks kitas dangaus kūnas neužstoja saulės taip tiksliai, kaip mūsų Mėnulis stebint iš Žemės.

Užtemimų būna ir, pvz., Marse, bet jie būna visai kitokie – nė iš tolo neprilygstantys žemiškiesiems: saulės disko viduryje atsidūręs Fobas arba Deimas dangaus neužtemdo, o saulė virsta ne įspūdingu ugnies žiedu, o kuklia ir putlia spurga. Į kurią, beje, be specialaus filtro nepasižiūrėsi – net ir per patį užtemimo piką. Žemėje per visiško užtemimo piką filtrai nuo, pvz., filmavimo objektyvų, nuimami – kad pasimatytų visas grožis.

Penktadienį laimė nusišypsojo tiems, kurie saulės užtemimo stebėti vyko į atokųjį Svalbardo salyną – nes Fareruose dangų užgožė debesys. Nepaisant to, tiesioginės transliacijos iš Farerų metu įspūdingai atrodė momentas, kai už korespondento nugaros languose per keliolika sekundžių sutemo. Vidury dienos stoti vidurnakčiui Fareruose nesutrukdė ir niūrių debesų šydas (laimė, nemažoje dalyje Lietuvoje debesys dangų aptraukė kaip tik po saulės užtemimo).

Užtat saulės užtemimo stebėtojai Svalbarde buvo pamaloninti su kaupu. Kviečiame pasigrožėti įspūdingiausiais saulės užtemimo peizažais ir pačiu saulės užtemimo efektu – kai saloje staiga sutemsta, o danguje trumpam sužėri fantastiškasis ugnies žiedas. Linkime kada nors gyvenime visa tai pamatyti savo akimis. O progų, neabejojame, dar bus.


Beje, viena Lietuvoje mažai žinoma skandinavų grupė "Hamferð " Fareruose (pasirodo, debesys gaubė ne visus Farerus) pamėgino nufilmuoti savo pasirodymą saulės užtemimo fone – išėjo tikrai originalus ir, ko gero, pirmas toks muzikos istorijoje muzikinis vaizdo klipas.



Tiems, kas neturėjo galimybės pasižiūrėti informatyvios ir įspūdingos tiesioginės "Slooh.com" transliacijos, kviečiame pažiūrėti didžiosios jos dalies įrašą.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(21)
(0)
(21)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: