Nerimo dienos NASA būstinėje - sugedo garsusis Hubble teleskopas: ar tai bus jo kosminės odisėjos pabaiga?  ()

2020 metais savo orbitinės misijos trisdešimtmetį atšventęs Hubble kosminis teleskopas tapo astronominių tyrinėjimų sinonimu. Be jo užfiksuotų tolimojo kosmoso nuotraukų apie visatą žinotume kur kas mažiau. Nepaisant solidaus amžiaus buvo tikimasi, kad teleskopu bus galima naudotis dar bent dešimtmetį, tačiau nuo šio birželio 13 d. aplink Žemę tebeskriejantis palydovas nebegali įsijungti. Ar tai bus jo kosminės odisėjos pabaiga?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-06-18 Nerimo dienos NASA būstinėje - sugedo garsusis Hubble teleskopas: ar tai bus jo kosminės odisėjos pabaiga?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA skelbia, jog problema – rimta. Hubble turi įmontuotus du svarbius kompiuterius: pagrindinį ir krovininį (payload computer). Kuomet viskas yra gerai, krovininis duoda žalią signalą leidžiantį palydovui pradėti veikti. Dabar senstantis krovininis kompiuteris duoda klaidingą signalą, todėl pagrindinis kompiuteris supakavo visą tyrinėjimo įrangą bei persijungė į laukimo režimą.

„NASA Standart Spacecraft Computer-1“ yra kompiuterinė sistema iš praeito amžiaus. Pirmą kartą panaudota dar 1974 metais, turinti 18 bitų magnetinės šerdies atmintį (ang. Magnetic-core memory). Bėgantis laikas bei stipri kosminė radiacija pamažu sendina atminties modulius.

Degraduojanti kompiuterinės sistemos atmintis didina šansus atsirasti skaičiavimo klaidoms po kurių sistema pati persijungia į laukimo režimą. Taip jau buvo nutikę šį kovą. Po kelių dienų mokslininkams pavyko perkrauti sistemą išvengiant kompiuterinės įrangos klaidos.

 

Palydove sumontuota daug atminties modulių. Keičiant sistemos perkrovimo seką galima programiškai pasirinkti kuriuos modulius norima naudoti. Taip degradavę sistemos elementai apeinami. Vis tik jei šį kartą nepavyktų rasti kaip įjungti sistemą išvengiant klaidos su teleskopu tektų atsisveikinti.

Hubble remontuotas ne kartą. Pirmasis rimtas gedimas ištiko vos tik buvo iškeltas į orbitą. Tinkamai nesufokusuojamas vaizdo problema buvo mechaniškai pataisyta dar 1993 metais. Penktasis ir paskutinis rimtas remontas įvykdytas 2009 metais. Jo metu buvo atnaujintas net dabar gendantis krovininis kompiuteris.

 

Anuomet taisymo darbus atlikdavo astronautai atskridę su Space Shuttle. Šiandien nebeturime didelių daugkartinio naudojimo aparatų greta gabenimo į kosmosą turėjusių galimybę „pasigauti“ palydovus mechanine ranka, o tada leisti saugiai dirbti prie palydovo.

Jei nutiktų blogiausia, beliktų laukti kito teleskopo, o tai gali nutikti dar šiais metais. Šiuo metu baigiamas surinkti naujasis James Webb kosminis teleskopas. Jei viskas us sėkminga, lapkritį suplanuotas 5 metus gaminto ir net 10 milijardų kainavusio aparato iškėlimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(41)
(0)
(41)

Komentarai ()