Absoliučiai tuščia vieta Visatoje  (29)

Ką galima aptikti kosmoso platybėse žvelgiant pro teleskopą? Milijardus žvaigždžių. Šalia jų pasislėpusias ir sunkiai pastebimas planetas. O visą erdvę tarp šių kūnų užpildo paslaptingoji tamsioji materija. Tačiau taip gali būti ne visur - JAV mokslininkai, tiriantys visatą naudodami iš palydovų gautus mikrobanginio švytėjimo pasiskirstymo duomenis atrado kosmose tuščią vietą, kurios apimtis – 1 milijardas šviesmečių (atstumas nuo Žemės iki Saulės – 8,3 šviesos minutės). Ir atrodo, jog tai nėra tik šiaip tuštoka vieta - ji visiškai tuščia...


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nacionalinė astrofizikos laboratorija (National Radio Astronomy Observatory, NRAO), daranti kosminės erdvės radionuotraukas, vienoje vietoje užfiksavo 45 proc. materijos mažiau, nei įprasta. O ir ta materija, kuri buvo, pasirodė esančios žvaigždės tarp Žemės ir tuštumos, nutolusios 10-15 milijardų šviesmečių. Šis keistas atradimas sudomino Minesotos universiteto mokslininkus, kurie kibo į šio dangaus plotelio tyrimus. 

Labiausiai mokslininkus suintrigavo WMAP palydovo skanavimo duomenys - jis analizuoja super silpną foninį spinduliavimą, likusį dar nuo Didžiojo sprogimo laikų. Šis fonas, pasklidęs po visą Visatą leidžia atkurti jos formavimosi paslaptis. Gi šiame paslaptingame regione WMAP praktiškai neaptiko jokio fono.

Ir štai nesenai žurnale Astrophysical Journal pasirodė Lawrenco Rudnicko, mokslininko, vadovavusio šiems tyrimams, straipsnis apie gautus rezultatus.

Ką mokslininkams pavyko surasti? Ogi nieko. Jie rado gigantišką tuštumą, kurioje nieko nėra, jokių įprastų kosminių objektų: nei planetų, nei galaktikų, nei „juodųjų skylių“. Astronomai neturi atsakymo, ką tai galėtų reikšti. Dangaus plotelis tikrintas įvairiais metodais. Tyrėjai patikrino duomenis, kuriuos gavo iš kito radioteleskopo, fiksuojančio foninį spinduliavimą ir jo neaptiko iš viso. Optiniai teleskopai šiame plotelyje irgi bejėgiai - net ir pro VLA lęšius tematoma absoliuti tamsa. Vienintelis paaiškinimas, mano L. Rudnickas, yra toks: tiriamoje vietoje nieko nėra.

Žinoma, panašūs reiškiniai buvo aptinkami ir anksčiau, bet atrasta teritorija tūkstančius kartų viršija seniau užregistruotas tuštumas.

Lawrence Rudnickas, vienas iš „didžiojo nieko“ atradėjų, vis dar pritrenktas po tokių tyrimo išvadų. „Mes ne tik atradome tuštumą, kuri yra didesnė už kitas – mes atradome tokią milžinišką kosminę tuštumą, kurios ir įsivaizduoti negalėjome“, sakė jis. Mokslininkui antrina kolegė Liliya R. Williams: „tai, ką mes atradome – nenormalu“.

Plačiau: Во Вселенной нашли огромное пустое место

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (29)

Susijusios žymos: