Bandoma paneigti Didžiojo sprogimo teoriją  (0)

Mokslininkai nebūtų mokslininkai, jei nesilaiutų mąstyti ir išvedinėti naujų teorijų. Šį sykį prie sienos priremta Didžiojo sprogimo teorija. Pensilvanijos universiteto kosmologas Martinas Bodžovoldas atliko skaičiavimus, paneigiančius vyraujančią Visatos atsiradimo po Didžiojo Sprogimo teoriją. Iš tikro, tai ši teorija visiškai nepaneigiama, tik keičiamas požiūris į pačio proceso pradžią.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ką sako Didžiojo sprogimo teorija? Ji aiškina dabartinės Visatos susidarymą, kuris turėjo įvykti iš singuliarumo taško jam sprogstant ir begalinei energijai sklindant į šalis. Tuo metu prasidėję procesai be galo sudėtingi ir tik dalinai suvokiami mokslui. Apie tai galima daug kalbėti - jei jums tai įdomu, galite paskaityti išsamius du straipsnius apie šią teoriją (pirmoji dalis ir antroji dalis). Ši teorija ilgą laiką buvo viena iš įtikimiausių, nes paaiškino daugelį ir dabar stebimų procesų. Ir pats jos patvirtinimas buvo ne teorinis, o praktinių stebėjimų rezultatas.

Ir vis dėlto, pasaulyje nesiliauja gimti naujos Visatos atsiradimo teorijos. O kaip kitaip, juk Didžiojo sprogimo teorija visiškai nieko nežino apie laikotarpį iki Planko konstantos.

Kaip gi pasaulio atsiradimą bando aiškinti kosmologas Martinas Bodžovoldas? Jis teigia, kad mūsų Visata yra kitos anksčiau egzistavusios Visatos įpėdinė. Tokią išvadą leido padaryti Bodžovoldo skaičiavimai, atlikti panaudojus vieną iš kvantinės gravitacijos teorijų. Mokslininko nuomone, mūsų Visata atsirado ne iš singuliarumo taško, bet po Didžiojo Šuolio, kurį sukėlė kvantinės jėgos ir procesai.

Klasikinė teorija teigia, kad prieš pat Sprogimą singuliarumo taške energija buvo begalinė. Nauji skaičiavimai parodė, kad energijos reikšmės, nors ir labai didelės, buvo baigtinės. Tokiu atveju išeitų, jog net ir prieš Planko konstantą turėjo galioti dabartiniui mokslui suvokiami fizikos dėsniai. Aišku ne klasikinės fizikos, o kvantinės. Tuo tarpu Didžiojo sprogimo teorija praktiškai tokią galimybę paneigia.

Skaičiavimai skaičiavimais, o praktinių įrodymų yra? Bodžovoldas tvirtina, kad dabartinėje Visatoje galima aptikti ir buvusios Visatos pėdsakus. Juos galima atrasti tiek astronominiais stebėjimais, tiek ir matematinio modeliavimo būdu. Tačiau dalis informacijos, pavyzdžiui, apie ankstesnės Visatos formą ir dydį, negrįžtamai prarasta. Šį reiškinį mokslininkas pavadino „kosminiu užmaršumu“.

Žiūrint bendrai, regis naujoji teorija kimba tik prie pačios singuliarumo problemos. Bet tolesnis Visatos vystymasis lyg ir nepaneigiamas - sunku apie tai spręsti, neskaičius paties autoriaus straipsnio.

Nesunku nuspėti, jog tokios teorijos paskelbimas sukėlė audringas diskusijas. Nors iki jos pripažinimo dar praeis nemažai laiko, tačiau ji atveria naujas erdves lakiai žmogaus fantazijai - vėl gims naujo pasaulėžiūros idėjos, filosofai galės mąstyti apie buvusios ir galbūt būsimos visatos struktūrą, o kur dar galimos gyvybės formos?... Nors negalima sakyti, jog ši teorija yra kažkuo radikaliai nauja. Tai tiesiog mokslinis apvalkalas jau senai sklandančiai idėjai apie "Dievo alsavimą" - ciklinį visatos vystimąsį, prilyginamą Dievo alsavimui.

Aišku viena - šviesos Visatos gimimo slėpiniuose nepadaugėjo, o sumaišties atsirado. Lauksim naujų teorijų ir senųjų paneigimo arba patvirtinimo. Galbūt kiek daugiau šviesos įneš LHC greitintuvo pagalba atlikti eksperimentai?

 

Šaltinis:Ученые опровергли теорию Большого взрыва

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: