Prie Žemės sparčiai artėja „žalioji“ kometa  (7)

Leičesterio universiteto (D. Britanija) astronomai kartu su savo kolegomis kitose pasaulio šalyse įdėmiai stebi prie Žemės sparčiai artėjančią vadinamąją „žaliąją kometą“. Ji arčiausiai prie mūsų planetos priartės vasario 24 dieną, antradienį, praneša „ScienceDaily.com“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Žalioji“ Lulino kometa savo artimiausiame taške nuo Žemės bus už 60,8 mln. kilometrų, arba 160 kartų toliau už Mėnulį. Atrasta 2007 m. vasarą ši kometa išgarsėjo dėl savo žalios spalvos, kuria jos atmosferą nudažo nuodingos ciano ir dviatomės anglies dujos.

Tai pirmasis šios kometos „vizitas“ į vidinę Saulės sistemos dalį. Leičesterio universiteto mokslininkai Lulino kometos artėjimą prie Žemės stebi naudodami orbitinį NASA „Swift“ teleskopą, nuolat fotografuojantį šį dangaus kūną ultravioletinių ir rentgeno spindulių diapazone.

Leičesterio universiteto astronomų teigimu, „Swift“ yra idealus įrankis Lulino kometai stebėti. „Žalioji“kometa yra sudaryta iš sušalusių dujų ir dulkių mišinio, kurio dalis „barsto“ vis labiau artėdama prie Saulės.

Lulino kometa, anksčiau oficialiai vadinta C/2007N3, buvo atrasta Taivano Lulino observatorijos astronomų. Šioje sausio 28 d. „Swift“ teleskopo padarytoje nuotraukoje ji buvo maždaug už 160 mln. kilometrų nuo Žemės.

Plačiau apie jos judėjimą dangaus skliautu galite sužinoti šioje trumpoje vasario mėnesį matomų dangaus kūnų apžvalgoje (apžvalgą parengė astronomijos mėgėjų klubas Albireo).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: