„The Last of Us“ realybėje – pavojingiausi grybai Žemėje: PSO sudarė aukščiausio prioriteto sąrašą  ()

Pripažindama, kad būtina skubiai atlikti tyrimus ir plėtrą grybelinių infekcijų srityje, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) sudarė prioritetinių patogenų sąrašą, pabrėždama, kad šiems potencialiai mirtiniems grybams reikia skirti ypatingą dėmesį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors Candida auris yra žinoma grėsmė, yra ir kitų grybelinių patogenų, kurie kelia didelį, bet dažnai nepripažįstamą pavojų sveikatai. Naujausi Ligų kontrolės ir prevencijos centro įspėjimai atkreipė dėmesį į galimai mirtino grybelio plitimą Jungtinėse Valstijose.

Tačiau potencialiai mirtinų grybų sąrašas neapsiriboja šia rūšimi. Pagyvenę žmonės, sunkiai sergantys ir susilpnėjusio imuniteto žmonės yra ypač pažeidžiami grybelinių infekcijų, kurios gali būti tokios pat mirtinos kaip tuberkuliozė ir maliarija. Nepaisant didėjančio susirūpinimo dėl šių infekcijų, joms skiriama mažiau dėmesio ir išteklių nei kitoms ligoms, rašo „Forbes“.

Pasaulio sveikatos organizacija nustatė 11 grybų, kuriems reikia papildomų tyrimų, iš kurių pirmieji keturi yra aukščiausio prioriteto, o kiti septyni – vidutinio prioriteto.

Didelio prioriteto grybai apima:

Cryptococcus neoformans: natūraliai atsirandantis mielių patogenas, sukeliantis kriptokokozę, plaučių infekciją su į pneumoniją panašiais simptomais, meningitą arba odos, kaulų ar vidaus organų pažeidimus, mirtingumas nuo 41 % iki 61 % sergančiųjų.

Candida auris: pasaulinis mielių patogenas, sukeliantis invazinę kandidozę, infekciją, kuriai būdingi gleivinės pažeidimai, fungemija, o kartais ir židininė infekcija, apimanti įvairius organus, o mirtingumas nuo 29 % iki 53 %.

Aspergillus fumigatus: pelėsis, galintis sukelti invazines infekcijas, kurios gali pažeisti kvėpavimo sistemą ir kitus organus; mirtingumas svyruoja nuo 47 iki 88 %.

Candida albicans: patogeninės mielės, kurios yra žmogaus mikrobiotos dalis, tačiau gali sukelti invazinę kandidozę, kurios mirtingumas nuo 20 % iki 50 %.

Vidutinio prioriteto grybai sąraše yra:

 

Nakaseomyces glabrata: mielių patogenas, galintis sukelti invazinę kandidozę, kurios mirtingumas nuo 20 iki 50 %.

Histoplasma: gamtoje randamas dimorfinis grybelis, sukeliantis histoplazmozę – plaučių ligą, kurios mirtingumas nuo 21 % iki 53 % pacientų, sergančių ŽIV/AIDS.

Eumicetomos: dirvožemyje ir vandenyje randami grybai, sukeliantys giliųjų audinių infekcijas, galūnių amputacijos rizika yra 39–60 %.

Mucorales: didelė grupė patogeninių pelėsių, galinčių sukelti mukormikozę – lėtinę ligą, kurią lydi lengvi granulomatiniai procesai ar opos, nekrozė, hemoraginiai infarktai virškinimo trakte, kurių mirtingumas siekia 23 %.

Fusarium: atogrąžų regionuose aptinkama patogeninių pelėsių grupė, galinti sukelti invazinį fuzariozės vytimą – ligą, kuri dažnai pažeidžia daugybę augalų, tačiau dėl savo invazinės formos gali sukelti komplikacijų žmonėms, o mirtingumas nuo 43 % iki 67 %.

 

Candida tropicalis: mielės, paplitusios žmonių ir gyvūnų mikrobiotoje, galinčios sukelti invazinę kandidozę, o suaugusiųjų mirtingumas nuo 55% iki 60 %.

Candida parapsilosis: panaši į ankstesnes mieles, sukelianti invazinę kandidozę, ypač sunkios būklės ir imunodeficito pacientams, o mirtingumas nuo 20 % iki 45 %.

Norint geriau suprasti jų paplitimą, pasekmes ir sukurti veiksmingus gydymo būdus, šiems grybeliams patogenams reikia skubiai skirti dėmesio ir atlikti tyrimus.

Nacionalinio biotechnologijų informacijos centro duomenimis, sunkiomis grybelinėmis infekcijomis serga daugiau nei 150 mln. žmonių. Dėl tokių infekcijų kasmet miršta maždaug 1,7 mln. žmonių. Didelės rizikos pacientams, vartojantiems priešgrybelinius vaistus, kai kurie grybeliniai patogenai, įskaitant mirtiną C. auris, tapo atsparūs daugeliui vaistų.

 

„HBO Max“ serialas „The Last of Us“, sukurtas remiantis vaizdo žaidimu, populiarumas sukėlė susidomėjimą grybais. Nors seriale rodomas parazitinis grybelis kordicepsas, kuris pirmiausia pažeidžia vabzdžius, tikimybė, kad žmogus užsikrės tokia infekcija, yra itin maža.

Grybelinės infekcijos kelia didelį pavojų ne tik mūsų organizmui, bet ir sveikatos priežiūros įstaigoms. Pasak daktaro Williamo Schaffnerio, Vanderbilto universiteto (JAV) medicinos centro Infekcinių ligų skyriaus medicinos profesoriaus, „Grybelius, patekusius į ligoninę, juos labai sunku kontroliuoti ir pašalinti. Jie gali išlikti ir sukelti infekcijas ilgą laiką, nepaisant visų infekcijų kontrolės komandos ir likusio ligoninės personalo pastangų“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(1)
(8)

Komentarai ()