Milžiniški tuneliai, kuriuos sukūrė ne žmogus ir ne geologiniai procesai: kas juose paliko nagų žymes? (Foto)  ()

Praeito ir šio šimtmečio sandūroje Pietų Amerikoje buvo aptikta daugybė milžiniškų tunelių. Juos aptikę mokslininkai po tyrimo nustatė, kad juos sukūrė ne žmonės ir ne geologiniai procesai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Geologijos profesorius Heinrichas Frankas važiuodams greitkeliu kalvoje šalia statybvietės pastebėjo keistą skylę – tunelį, rašo „Discover“. Vėliau H.Frankas grįžo prie kasinėjimo metu atidengto tunelio ir įlindo į vidų.

Tunelio ilgis buvo 4,5 m. H.Frankas vos įšliaužęs, suprato, kad jis atsirado ne dėl geologinių jėgų. Tunelio gale buvo didesnė užuomina, siūlanti versiją, kad tunelį iškasė ir ne žmogus – ant tunelio lubų buvo milžiniškos nagų žymės.

„Pasaulyje nėra geologinio proceso, kurio metu atsirastų ilgi apskrito ar elipsinio skerspjūvio tuneliai, kurie šakojasi, kyla ir leidžiasi, o ant jų sienų matomos nagų žymės“, – sako H.Frankas.

 

Manoma, kad šį tunelį, kaip ir daugelį kitų, H.Franko ir kitų tyrėjų Brazilijoje ir Argentinoje aptiktų tunelių, sukūrė išnykusi megafauna. Šiuo atveju tunelį prieš 8000–10 000 metųgreičiausiai iškasė milžiniški tinginiai. Šios būtybės nelabai panašios į dabartinius tinginius: pagrindinis skirtumas yra tas, kad išnykusioji rūšis buvo maždaug Afrikos dramblio dydžio.

H.Frankas ir jo komanda Pietų Rio Grandėje rado daugiau kaip 1500 šių žvėrių išraustų tunelių, iš kurių ilgiausias siekė 609 metrus ir buvo 1,8 metro aukščio. Tikėtina, kad jį kasė kelios kartos tinginių.

 

 

Nepaisant tinginių dydžio, esama įrodymų, kad žmonės galėjo medžioti šiuos milžinus. Jutoje (JAV) du šimtus suakmenėjusių tinginių ir žmonių pėdų atspaudų 2018 m. tyrime išanalizavusi komanda nustatė, kad jie įrodo, jog žmonės „aktyviai persekiojo tinginius, o galbūt net medžiojo juos“.

„Žmonės greičiausiai persekiojo ir (arba) medžiojo tinginius, – rašė paleontologai. – Vis dėlto, tinginiai turėjo būti grėsmingas grobis. Jų stiprios letenos ir aštrūs nagai suteikdavo aiškų pranašumą artimoje kovoje.“

Parengta pagal „IFLScience“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(20)
(1)
(19)

Komentarai ()