Mokslininkai teigia išsiaiškinę, kaip atrodė pirmieji gyvūnai Žemėje  ()

Mokslininkai teigia radę atsakymą į šimtmečius besitęsiančią paslaptį – koks daugialąstis gyvūnas pirmasis išsivystė Žemėje, praneša „Live Science“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ilgą laiką pintys dėl savo anatominio paprastumo (pavyzdžiui, nervų sistemos nebuvimo) buvo pagrindinės pretendentės į „pirmųjų“ daugialąsčių organizmų titulą, tačiau, gilinantis į genetinę istoriją, atsirado varžovas.

Dabar nauji duomenys rodo, kad pirmieji buvo šukuočiai, tolimais giminystės ryšiais susiję su medūzomis.

„Naujausias bendras visų gyvūnų protėvis tikriausiai gyveno prieš 600 ar 700 milijonų metų. Sunku pasakyti, kokie jie buvo, nes jie buvo minkštakūniai gyvūnai ir nepaliko tiesioginių fosilijų. Tačiau, norėdami sužinoti apie mūsų bendrus protėvius, galime palyginti gyvus gyvūnus“, – aiškino Kalifornijos universiteto Berklyje molekulinis biologas ir tyrimo autorius Danielis Rokhsaras.

Ankstesnė analizė, kurioje daugiausia dėmesio buvo skiriama tik genų sekoms, davė prieštaringų rezultatų: kai kurios sekos rodė, kad pintys atsirado pirmosios, o kitos – kad tai buvo šukuočiai.

 

Vienos universiteto bioinformatikas Darrinas Schultzas ir kolegos, palyginę labai konservatyvių genų sekų išsidėstymą jų genetinėse molekulėse (chromosomose), nustatė dėsningumus, kurie aiškiai nurodė organizmų evoliucijos eiliškumą ir tai, kad šukuočiai greičiausiai išsivystė pirmiau už pintis.

Nauji metodai, kuriuos komanda sukūrė šiam atradimui padaryti, leis tiksliau ištirti kitas evoliucijos paslaptis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()