Skelbiamas grandiozinis atradimas Norvegijoje. Užteks visam pasauliui 100 metų  (6)

Žaliavos pakanka, kad per ateinančius 100 metų būtų patenkintas pasaulinis trąšų, saulės baterijų ir elektromobilių akumuliatorių gamybos poreikis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Norvegija aptiko didžiausią fosforo telkinį planetoje: visam pasauliui jo užteks 100 metų.Euractiv“ duomenimis, Norvegijos įmonei „Norge Mining“ priklausantis fosforito telkinys turi įrodytas 70 mlrd. tonų atsargas.

Fosforito rūda aktyviai naudojama žemės ūkyje fosforo trąšų gamybai. Be to, fosforas naudojamas kompiuterių lustų ir puslaidininkių, elektromobilių akumuliatorių, saulės baterijų gamyboje. Prieš tai bendras fosforo kiekis pasaulyje siekė 71 mlrd. tonų. Maroke yra apie 50 milijardų tonų telkinių. Toliau sąraše yra Kinija, Egiptas ir Alžyras, tačiau jų atsargos gerokai prastesnės nei Maroko.

Taigi Kinijos atsargos vertinamos 3,2 milijardo tonų, Egipto – 2,8 milijardo tonų, Alžyro – 2,2 milijardo tonų. Norvegijoje rastų atsargų pakaks pasaulinei paklausai patenkinti per ateinančius 100 metų. Telkinys buvo aptiktas dar 2018 metais, tačiau tuomet buvo manoma, kad žemėje esantis fosforitas tęsiasi 300 metrų gylyje.

Dabar paaiškėjo, kad jo gylis siekia 4500 metrų. Šiuo metu gręžti tokiame gylyje neįmanoma, todėl prie projekto dirbantys geologai įvertino tik uolienų tūrį, esantį iki 1500 metrų nuo paviršiaus. Be fosfato rūdos, šiame telkinyje taip pat yra titano ir vanadžio. Fosforo perdirbimo procesas išskiria daug anglies ir sukelia rimtą aplinkos taršą, dėl to fosforo gavyba pasitraukė iš Europos, kur aplinkosaugos problemoms skiriamas didesnis dėmesys.

 

Šiuo metu didžioji pramonės dalis yra sutelkta Kinijoje, Vietname ir Kazachstane. Norvegija savo ruožtu fosforo gavybos ir gamybos metu žada laikytis griežtesnių aplinkosaugos standartų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(221)
(19)
(202)

Komentarai (6)