Viršutinė riba. Mokslininkai įvardijo kritinę temperatūrą, kurią žmogus gali atlaikyti  ()

Kai aplinkos temperatūra yra aukštesnė už šią ribą, žmogaus kūnas tiesiogine prasme turi dirbti, kad išgyventų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vyksta visuotinis atšilimas, o Žemės klimatas nenumaldomai keičiasi, sukurdamas vis stipresnes karščio bangas, su kuriomis tenka susidoroti žmonijai. Naujame tyrime mokslininkai išsiaiškino, kad žmonėms būdinga „viršutinė kritinė temperatūra“ – peržengus šią barjerą mūsų kūnas pradeda skleisti vis daugiau šilumos, bandydamas toliau dirbti įprastu ritmu, rašo „Express“.

Naujame tyrime mokslininkai iš Roehamptono universiteto Londone veikė savanorius iki 50 laipsnių Celsijaus aplinkos temperatūra, kad suprastų, kaip temperatūra veikia medžiagų apykaitos greitį ramybės būsenoje. Tyrimų rezultatai rodo, kad mūsų „viršutinė kritinė temperatūra“ yra nuo 40 iki 50 laipsnių Celsijaus, o mūsų kūnas geriausiai palaiko vidinę temperatūrą, kai aplinkos temperatūra yra žemesnė už šią ribą.

Pasak tyrimo pagrindinio autoriaus, aplinkos fiziologo profesoriaus Lewiso Gelsey, jis ir jo kolegos išsiaiškino, kad kai aplinkos temperatūra yra aukštesnė už šią ribą, mūsų kūnas pradeda eikvoti vis daugiau energijos vidinei temperatūrai palaikyti. Tyrėjai taip pat nustatė, kad „virimo temperatūra“, kai viskas pradeda keistis, labai skiriasi kiekvienam žmogui. Mokslininkai taip pat pažymi, kad dar turi suprasti, ar ši žmogaus organizmo reakcija mums naudinga, ar laikytina neadekvačia.

Atkreipkite dėmesį, kad tyrimas vis dar vyksta, o galutiniai jo rezultatai bus pateikti vėliau. Tuo pačiu metu mokslininkai pažymi, kad jų gauti rezultatai ateityje gali būti panaudoti daugelyje sričių.

Pasak Gelsey, buvo atlikta daug tyrimų apie temperatūrą, kuriai skirtingų rūšių gyvūnai teikia pirmenybę dėl minimalaus medžiagų apykaitos greičio ir dėl to mažų energijos sąnaudų. Tačiau mokslininkai anksčiau netyrė viršutinių žmonių termoneutralios zonos ribų.

Mokslininkai pažymi, kad ankstesni šios temos tyrimai buvo skirti žmonėms, kai jie ką nors darė, o ne tada, kai jie ilsėjosi. Gelsey ir jo kolegos nusprendė sutelkti dėmesį į tyrimą, kaip žmogaus organizmas reaguoja į neoptimalias sąlygas ir kaip ši „optimali riba“ skiriasi skirtingų savybių žmonėms.

 

Apatinė riba, kurią pasiekus mūsų organizmui nereikia sunkiai dirbti, kad apsaugotų savo vidinę temperatūrą, yra 28 laipsniai Celsijaus ir yra gerai žinoma mokslininkams. Jei aplinkos temperatūra žemesnė, mūsų organizmas ima imtis priemonių šilumai taupyti ir generuoti. Tuo pačiu metu viršutinė riba iki šiol buvo neaiški.

Ne paslaptis, kad esant aukštesnei temperatūrai mes prakaituojame bandydami atvėsti. Mūsų kūnai taip pat parausta, nes kūnas išplečia kraujagysles šalia odos paviršiaus, kad sukurtų daugiau šilumos. Atsivėrus kraujagyslėms, sumažėja kraujospūdis, o mūsų širdis pradeda plakti greičiau, kad tai kompensuotų. Tam reikia daugiau energijos, todėl pagreitėja medžiagų apykaita.

Tyrimo metu gavėjai buvo patalpinti į specialią kontroliuojamos temperatūros kamerą, kurioje jie atsigulė ant medžiaginės sofos. Temperatūra kameroje galėjo siekti 50 laipsnių Celsijaus, o drėgmė – 50 %. Bandymų metu mokslininkai planavo palyginti kiekvieno atskiro tyrimo dalyvio medžiagų apykaitos greitį normalioje kambario temperatūroje ir ekstremalioje temperatūroje. Tyrėjai taip pat norėjo suprasti, kaip karščio poveikis ir organizmo reakcija į jį priklauso nuo tokių veiksnių kaip amžius ir fizinio pasirengimo lygis.

 

Kiekvieno iš testų metu buvo matuojamas recipientų širdies susitraukimų dažnis, prakaitavimo dažnis, deguonies suvartojimas ir kūno temperatūra. Mokslininkai pažymi, kad kol kas turi tik preliminarius tyrimo duomenis, nes galutiniai jo rezultatai bus paskelbti kiek vėliau.

Tačiau kai kuriems žmonėms buvo žinoma, kad medžiagų apykaitos greitis padidėjo 20 %, tačiau ši vertė nebuvo vienoda visiems. Tyrėjai taip pat nustatė reikšmingus širdies funkcijos reakcijų pokyčius tarp žmonių kategorijų, ypač tarp lyčių. Tyrimų rezultatai rodo, kad moterims per karštį pulsas padažnėjo labiau nei vyrams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(3)
(8)

Komentarai ()