Tai košmarų košmaras. Šis augalas sukelia tokį skausmą, kad „prisilietę maldauja mirties“  ()

Nuodų sode Alnvike, Anglijoje, dabar yra augalas, kuris gali sukelti tiek skausmo, kad žmonės gali pradėti maldauti mirties.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įsivaizduokite, kad vaikštote aukšta žole ir staiga jaučiatės taip, lyg būtumėte padegtas ir vienu metu trenktas žaibo.

Tai liūdnai pagarsėjęs Gympie Gympie augalas, dar žinomas kaip geliantis medis, kurį dabar galima rasti garsiajame Nuodų sode (Poison Garden) Alnvike, Anglijoje. Žiaurus augalas saugiai užrakintas už stiklo, kad apsaugotų nieko neįtariančius lankytojus nuo nesibaigiančių ir mirtinų kančių.

Gympie Gympie, oficialiai žinomas kaip Dendrocnide moroides, yra daugiametis krūmas, kuris paprastai užauga iki 3 metrų aukščio, nors kartais gali siekti ir milžiniškus 10 metrų. Augalas žydi ištisus metus, dažniausiai vasarą, o šios gėlės yra gana mažos, nesiekia 1 cm skersmens. Pasibaigus žydėjimo fazei, Gympie Gympie išaugina sėklalizdžius, primenančius rausvos arba šviesiai violetinės spalvos šilkmedžius. Šiose ankštyse yra sėklų, uždarytų mėsingame maišelyje. Nepaisant juos dengiančių geliančių plaukelių, šie vaisiai yra valgomi, jei plaukeliai kruopščiai pašalinami.

Gympie Gimpie nėra tipiškas kiemo krūmas, nebent jūsų kiemas yra Australijos atogrąžų miškuose ar kur nors Indonezijoje. Šis augalas turi galingą ir mirtiną triuką, tiksliau, mažyčius plaukelius.

Johnas Knoxas, pagrindinis kelionių vadovas Nuodų sode, paaiškina: „Šis augalas yra padengtas mažais plaukeliais. Jei jie paliečia odą, plaukeliai prasiskverbia į odą, nulūžta ir išskiria nuodus“.

Skausmas, kurį sukelia šie nuodai, apibūdinamas kaip elektros šoko ir padegimo kombinacija, ir jei manote, kad galite toleruoti net tokį skausmą, gerai pagalvokite, nes jis trunka kelias savaites ar net mėnesius. Nė vienas žmogus morališkai negali atlaikyti tokių visą parą vykstančių kankinimų, jau nekalbant apie mūsų kūną.

 

Siekiant užtikrinti saugumą ir išvengti galimos žalos lankytojams, augalui prižiūrėti paskirtas prižiūrėtojas. Jo pareigos apima laistymą ir maitinimą, o jis užtikrina, kad iš aptvaro neištrūktų pavojingi augalo plaukeliai.

Unikalus geliančo medžio gynybos mechanizmas patraukė mokslininkų dėmesį dar 2020 m. Australijos mokslininkai nustatė, kad šio augalo gaminami toksinai yra nepaprastai panašūs į vorų ir skorpionų toksinus. Nuodų molekulinė struktūra yra mazgiška, todėl toksinas gali prisijungti prie nukentėjusiųjų skausmo receptorių, o tai sukelia ilgą kančių laikotarpį.

 

Nuodų sode, kurį 2005 m. įkūrė Nortamberlando hercogienė, auga daugiau nei 100 kitų nuodingų, svaiginančių ir narkotinių augalų. Tai neįprasta ir žavi atrakcija, tačiau į ją nereikėtų žiūrėti lengvabūdiškai – prieš įeidami lankytojai turi praeiti saugos instruktažą. Keletas žmonių net apalpo įkvėpę šių mirtinų augalų garų.

Kadangi mes geriau suprantame Gympie Gympie ir jo nuodus, jis gali būti pritaikytas moksle ir medicinoje. Jo panašumo į vorų ir skorpionų nuodus tyrimas gali suteikti svarbių įžvalgų apie skausmo gydymą ir naujų jo reguliavimo metodų kūrimą. Tačiau kol kas Gympie Gympie tebėra pavojingas, tačiau intriguojantis Nuodų sodo priedas, pasirengęs sužadinti bet kurio lankytojo, pakankamai drąsaus tyrinėti šią botaninę Pandoros skrynią, smalsumą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(35)
(2)
(33)

Komentarai ()