Netikėta žinia. Šis daiktas namuose išskiria tiek šiltnamio efektą sukeliančių dujų, kiek ir automobilis  ()

Tyrimai rodo, kad akvariumo laikymas su atogrąžų žuvimis daro tokį patį poveikį planetos klimatui, kaip ir keliaujant tūkstančius kilometrų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naminių gyvūnėlių, tokių kaip šunys ir katės, savininkų anglies pėdsaką mokslininkai skaičiavo anksčiau. Tačiau dabar mokslininkai pirmą kartą įvertino anglies dvideginio išmetimą, susidarantį laikant tropinį akvariumą, taip pat apskaičiuotą vandens suvartojimą, rašo „Daily Mail“.

Šį kartą Kardifo universiteto Vandens išteklių tyrimų instituto mokslininkai sutelkė dėmesį į anglies pėdsaką ir naminių žuvų laikymo poveikį aplinkai. Reikia pažymėti, kad toks tyrimas buvo atliktas pirmą kartą istorijoje.

Pasak tyrimo bendraautorio, mokslininko daktaro Williamo Perry, vien Jungtinėje Karalystėje apie 4 milijonai namų ūkių turi naminių žuvų, iš kurių 70 % laiko tropinius gėlo vandens akvariumus. Šiam tyrimui Perry ir kolegos parengė žuvininkystės poveikio aplinkai keliose Šiaurės Europos šalyse, tarp jų JK, Prancūzijoje, Lenkijoje.

Atkreipkite dėmesį, kad šie skaičiavimai buvo taikomi gėlavandenių ir jūrų akvariumų kontekste. Tyrėjų skaičiavimais, priklausomai nuo akvariumo dydžio ir eksploatavimo sąlygų, vidutinis atogrąžų akvariumas per metus pagamina apie 85-635 kilogramus CO2. Tiesą sakant, tai galima palyginti su šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisija, kuri prilygsta 5500 kilometrų kelionei motociklu arba 3600 kilometrų kelionei automobiliu.

 

Susisiekimo departamento duomenimis, vidutinis vairuotojas per metus nuvažiuoja apie 440 kelionių ir vidutiniškai įveikia apie 7700 kilometrų, o tai atitinka apie 875 kg CO2 emisiją.

Dr. Perry teigimu, svarbūs aplinkos poveikio veiksniai yra vandens šildymas, ypač dideliuose akvariumuose, ir kilmės šalis dėl skirtingo elektros tinklų dekarbonizacijos lygio įvairiose šalyse.

Tyrėjai pažymi, kad dekoratyvinių žuvų laikymas gali būti labiau aplinką tausojantis naminių gyvūnėlių pasirinkimas nei vidutinio dydžio šunų ar kačių laikymas, nes jie gali išmesti daug daugiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų, kai maitinami mėsa. Tačiau dabar mokslininkai pabrėžia, kad akvariumų su atogrąžų žuvimis poveikis aplinkai taip pat gali būti labai didelis, priklausomai nuo daugelio veiksnių.

 

Kartu mokslininkai pastebi, kad yra keletas patobulinimų, kurie leis sumažinti poveikį aplinkai. Pavyzdžiui, žuvų laikymas bus ekologiškesnis, kai nacionaliniai energijos tinklai pradės būti dekarbonizuoti. Tuo pačiu sumažinti didelio vandens suvartojimo poveikį aplinkai nebus taip paprasta – reikės spręsti problemą individualiu lygmeniu.

Mokslininkai pastebi, kad šio tyrimo rezultatai yra svarbūs, nes žmonės turi suvokti savo atsakomybę ne tik už savo augintinius, bet ir už jų poveikį aplinkai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(7)
(-5)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: