Mokslininkus apstulbinęs radinys. Vandenyno dugne aptiko iki šiol nematytą gyvybę (Video)  ()

Neseniai Schmidto vandenyno instituto (JAV) akvanautai povandeniniu robotu apvertė vulkaninės plutos plokštes Ramiojo vandenyno gelmėse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po jūros dugnu tarptautinė tyrėjų komanda aptiko požeminių skysčių gyslų, kuriose gyvena iki šiol nematyta gyvybė.

Tai visiškai naujas pasaulis, apie kurio egzistavimą nežinojome, teigia mokslininkai.

„Sausumoje jau seniai žinome apie požeminėse ertmėse gyvenančius gyvūnus, o vandenyne – apie smėlyje ir dumble gyvenančius gyvūnus, tačiau pirmą kartą mokslininkai ieškojo gyvūnų po hidroterminėmis versmėmis, – sako instituto vykdomoji direktorė Jyotika Virmani. – Šis išties nepaprastas naujos ekosistemos – pasislėpusios po kita ekosistema – atradimas pateikia naujų įrodymų, kad gyvybė egzistuoja neįtikėtinose vietose.“

 

Mokslininkai hidrotermines versmes, iš kurių vandenyno gelmėse trykšta karšti, mineralų gausūs skysčiai, atrado tik XX a. septintajame dešimtmetyje. Nepaisant šių gelmių tamsos, aplink šias į kaminus panašias angas knibždėte knibždėjo gyvybė.

Tačiau per pastaruosius 46 tyrimų metus niekam nekilo mintis žvilgtelėti po karštosiomis vandenyno versmėmis.

Dabar, nuėmus jūros dugno apvalkalą, atsivėrė spalvinga kirminų, sraigių ir chemosintetinančių bakterijų ekosistema, kuri energiją gauna ne iš Saulės šviesos, o iš mineralų.

„Šis atradimas gerokai praplėtė mūsų supratimą apie gyvybę giliavandenių hidroterminių versmių vietose“, – sako Vienos universiteto (Austrija) ekologė Monika Bright.

Mokslininkus ypač sužavėjo vamzdžiagyviai. Atrodo, kad šie giliavandeniai gyviai kolonizuoja naujas buveines keliaudami po jūros dugną vulkaniniais skysčiais.

Šiai hipotezei patikrinti mokslininkai nuotoliniu būdu valdomu aparatu „SuBastian“ nuvalė kvadratinį lopinėlį vandenyno dugne rytinėje Ramiojo vandenyno pakrantėje prie Centrinės Amerikos, maždaug 2 500 m gylyje. Tada komanda ant šios nuvalytos ir dabar jau be gyvybės ženklų vietos viršaus priklijavo tinklinę dėžę.

Po kelių dienų nuėmę dėžę mokslininkai nustatė, kad toje vietoje apsigyveno nauji gyvūnai – jie turėjo ten patekti daugybę per jūros dugno įtrūkimų ir plyšių.

„Kiekvienos Schmidto vandenyno instituto ekspedicijos metu padaryti atradimai tik dar labiau sustiprina būtinybę visapusiškai ištirti mūsų vandenyną, kad žinotume, kas egzistuoja jūros gelmėse, – sako instituto prezidentė ir viena iš įkūrėjų Wendy Schmidt. – Naujų būtybių, o dabar ir visiškai naujos ekosistemos atradimas pabrėžia, kiek daug dar turime sužinoti apie mūsų vandenyną ir kaip svarbu apsaugoti tai, ko dar nežinome ir nesuprantame.“

 

Šių išvadų rezultatai bus paskelbti artimiausiais mėnesiais, tačiau jei tai, ką sako tyrėjai, yra tiesa, būsimi giliavandenių kasinėjimų darbai gali smarkiai sutrikdyti šią naujai atrastą ekosistemą, rašo „Science Alert“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()