Siaubingas vaizdas. Mažas voras sudoroja 10 kartų už save didesnį kirstuką (Video)  ()

1,4 cm voras lengvai sudoroja beveik 10 cm kirstuką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Siaubingas vaizdas. Mažas voras sudoroja 10 kartų už save didesnį kirstuką.

Daugumą vorų vargu ar galima pavadinti pavojingais žmonėms, įskaitant liūdnai pagarsėjusią netikrąją našlę (Steatoda nobilis). Tačiau mažytis voras, negalintis pakenkti žmogui, iš tiesų yra grėsmingas plėšrūnas tokiems stuburiniams gyvūnams kaip driežai ar šikšnosparniai.

Pasirodo netikroji našlė gali sudoroti net ir už save 10 kartų didesnį... kirstuką, rašo „Science Alert“.

Tyrimo autoriams pavyko užfiksuoti siaubingas kirstuko nykštuko (Sorex minutus), tapusio netikrosios našlės auka, paskutines gyvenimo akimirkas.

Nepaisant savo pavadinimo, kirstukai nykštukai atrodo milžinai, palyginti su vorais – suaugusieji siekia apie 5 centimetrus, o uodega – dar apie 4 centimetrus. Paprasčiau tariant, gyvūnas tris kartus ilgesnis už netikrąją našlę (voro ilgis 1,4 cm), neįskaitant uodegos – ir sveria 10 kartų daugiau.

Kadangi netikrosios našlės nėra tokios didelės kaip tarantulai, kad galėtų lengvai nudobti stuburinį gyvūną, jos turi medžioti naudodamos galingų nuodų ir stipraus šilko derinį.

Būtent tai zoologė Dawn Sturgess iš Golvėjaus universiteto užfiksavo kamera savo namuose Čičesterio mieste pietų Anglijoje.

Filmuotoje medžiagoje matomas už lango esantis netikrosios našlės voratinklis, į kurį įkliuvo kirstukas nykštukas. Zoologė pažymi, kad filmavimo metu kirstukas vis dar buvo gyvas, nors vaizdo įrašo pradžioje padarė tik keletą lengvų judesių.

Spėjama, kad taip yra dėl to, jog gyvūną paralyžiavo galingi neurotoksiniai nuodai, kurie iš karto sukelia neuromuskulinį paralyžių.

 

Prireikė 25 minučių, kol voras nelaimėlį kirstuką pakėlė, įvyniojo į šilką, o paskui tris dienas juo maitinosi. Po to voras tiesiog išmetė iš tinklo tai, kas liko iš kirstuko.

Zoologė pažymi, kad iš kirstuko liko ne kas kita, kaip kailis, kaulai ir oda. Pažymėtina, kad iki šiol neaišku, kaip vorui iš pradžių pavyko pagauti kirstuką, tačiau zoologė teigia, kad tai neatsitiko atsitiktinai.

Tyrėjai pažymi, kad tai jau trečias pranešimas per pastaruosius 5 metus, kai netikroji našlė pagauna stuburinį gyvūną. 

Pasak pagrindinio tyrimo autoriaus, Golvėjaus universiteto zoologo Michelio Dugono, šis vaizdo įrašas yra dar vienas įrodymas, kad netikroji našlė iš tikrųjų yra gerai prisitaikiusi nudobti didelį grobį, naudodama galingus nuodus, stiprų šilką ir sudėtingą medžioklės būdą.

 

Tyrimo autoriai pažymi, kad tai pirmas dokumentais užfiksuotas atvejis, kai vorų šeimos Theridiidae atstovas Airijoje ar JK pagavo kirstuką, ir pirmas kartas, kai kuri nors netikrųjų našlių rūšis iš esmės sumedžiojo kirstuką.

Netikroji našlė kilusi iš Madeiros ir Kanarų salų, tačiau per pastarąjį šimtmetį ji tapo invazine rūšimi keliose kitose pasaulio vietose. Netikrosios našlės įkandimas žmogui gali būti labai skausmingas, tačiau žmogui jis nėra mirtinas ir nekelia ypatingo pavojaus žmogaus sveikatai.

O žemiau esančiame vaizdo įraše – dar viena kraupi netikrosios našlės maitinimosi akimirka. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()