Bambukas ruošiasi pražysti pirmą kartą po daugiau nei 120 metų. Tai gali tapti katastrofa (Foto)  (11)

Ši augalų rūšis žydi tik kartą rečiau nei kas šimtmetį, o netrukus miršta – mokslininkai mano, kad tai įvyks labai greitai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bambukas ruošiasi pražysti pirmą kartą po daugiau nei 120 metų. Tai gali tapti katastrofa.

Bambuko rūšis Phyllostachys nigra var. Henonis yra gana unikali. Šios bambuko rūšies žiedus galima pamatyti tik kartą per 120 metų. Mokslininkai perspėja, kad tai turėtų įvykti netrukus, rašo „IFLScience“.

Kadangi augalo žiedą galima pamatyti tik kartą per daugiau nei 100 metų, botanikai neturi daug galimybių ištirti, kaip bambukas sugeba atsigauti. Paskutinis gausus žydėjimas įvyko 1908 m., tačiau šiek tiek bambuko žydėjimo buvo pastebėta ir 1903, ir 1912 m. Tyrėjai tikisi, kad kitas gausus bambuko žydėjimas įvyks 2028 m.

2020 m. atliktame tyrime Hirošimos universiteto mokslininkai bandė ištirti augalą ir įminti paslaptį, kaip jam pavyksta atsinaujinti. Rezultatai buvo labai jaudinantys – mokslininkai išsiaiškino, kad kitas didelio masto žydėjimas gali būti katastrofa bambukui ir apskritai gamtai.

Pasak pirmojo tyrimo autoriaus Toshihiro Yamada, jis ir jo komanda išsiaiškino, kad bambukas neduoda gyvybingų sėklų, kurios ilgainiui galėtų sudygti. Tiesą sakant, tai lėmė tai, kad ūglių gamyba buvo sustabdyta po žydėjimo. Be to, mokslininkai taip pat nepastebėjo šio bambuko atsinaujinimo požymių po žydėjimo ateinančius trejus metus. Grupės stebėjimai taip pat neatskleidė nelytinio augalo dauginimosi.

 

 

Tyrėjai pažymi, kad visi tyrimo vietoje buvę stiebai žuvo. Dabar mokslininkai baiminasi, kad kažkas panašaus įvyks 2028 m., kai turėtų masiškai žydėti šios rūšies bambukai. Dėl to jis gali visiškai išnykti nuo žemės paviršiaus, nes po žydėjimo jį labai sunku atkurti.

Komanda teigia, kad augalo atsinaujinimas greičiausiai bus gana lėtas ir užtruks keletą metų.

 

Daroma prielaida, kad šiuo laikotarpiu bambuko derliaus nuimti negalima, vadinasi, tai turės ir ekonominį poveikį. Be to, mokslininkai mano, kad masinis bambuko išnykimas po žydėjimo gali lemti drastiškus augalijos ir žemės dangos pokyčius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(9)
(8)

Komentarai (11)