Neprisidėkite į krepšį bet ko: kuo grybaujant gali praversti jūsų telefonas?  ()

Rudens sezonu išmanusis įrenginys tampa nepamainomu ir grybautojams. Telefono ekrane nepatyrę grybų mylėtojai gali pasitikrinti grybų rūšis, pažinti kitus augalus, o bet kuriam grybautojui nepasiklysti praverčia žemėlapių programėlės. Tiesa, ekspertas pataria kai kuriais nustatymais būtinai pasirūpinti dar prieš keliaujant į mišką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rugsėjo 9 dieną įvyks laukiamiausias visų grybautojų renginys – jau net 26 metus organizuojama grybų šventė Varėnoje. Ji pažymi grybų sezono įkarštį – būtent rudens pradžioje miško gėrybės uždera gausiausiai. Miške galima rasti kazlėkų, geltonųjų baravykų, gudukų, lepšių, kelmučių ir kitų pradedantiesiems sunkiau atpažįstamų grybų.

„Nors grybavimo tradicijos Lietuvoje įsisenėjusios, grybautojams į pagalbą ateina naujosios technologijos. Galbūt tiems, kurie šia veikla užsiima daugelį metų ir neprireiks grybų rūšių atlaso, bet net ir mišką kaip savo penkis pirštus žinantys grybautojai retkarčiais neberanda kelio atgal. Tad išmanusis telefonas, o ypač jame esančios programėlės miške gali padėti jaustis saugiau“, – sako „Tele2“ inovacijų ekspertas Arnoldas Lukošius. Jis dalijasi patarimais, kaip įdarbinti savo išmanųjį telefoną grybaujant ar ieškant kitų miško gėrybių.

„Mushroom identificator“. Ši „iOS“ programėlė nepatyrusiems grybautojams arba tiems, kurie nori pasitikslinti dėl rečiau sutinkamų rūšių, padeda atpažinti grybus naudodama vizualinės paieškos funkciją. Tai reiškia, kad jos naudotojams pakanka nufotografuoti grybą, o programėlė per kelias sekundes suteiks jo atpažinimo informaciją. Be to, grybams atpažinti naudojamas specialus algoritmas, kuris leidžia programėlei nuolat didinti tikslumą remiantis naudotojų atsiliepimais.

Tiesa, nereikėtų tokio tipo programėlėmis pasikliauti aklai, mat jos ne visuomet įvertina grybo augimo vietą ir sąlygas, tad gali nurodyti ir netikrą atsakymą. Jei nesate tikri, ar grybas nuodingas – geriau ji palikti miške. Nemokamą programėlę „iOS“ naudotojai gali parsisiųsti čia.

„Mushroom identify“. Kita grybų rūšis atpažįstanti programėlė bus sukurta „Android“ naudotojams. Ji veikia panašiu principu, kaip ir „Mushroom identificator“ – gana tiksliai atpažįsta net 900 grybų rūšis pagal nuotraukas. Jei iš nuotraukos grybo atpažinti nepavyksta, programėlė pateikia galimų variantų sąrašą, kuris gali padėti pačiam paprasčiau nustatyti jo pavadinimą. Be to, programėlė analizuoja orų prognozes ir pataria, kada geriausias metas eiti grybauti. Nemokamą programėlę „Android“ naudotojai gali parsisiųsti čia.

 

„Google Maps“. Miške gali praversti ir tos programėlės, kurias, tikėtina, ir taip jau turite savo išmaniajame telefone. Viena populiariausių programėlių navigacijai „Google Maps“ gali ganėtinai tiksliai parodyti jūsų lokaciją, o parankiausia funkcija tampa tai, kad programėle galima naudotis ir neturint interneto ryšio. Tiesa, tam pirmiausia reikia prieš keliaujant į mišką parsisiųsti reikiamos vietovės žemėlapį. Tai galima padaryti programėlės nustatymų skiltyje paspaudus „Privacy center“, tuomet „Offline Maps“ skiltyje pasirinkti „Auto-download offline maps“. Padarius šį žingsnį, „Offline Maps“ skiltyje paspauskite „Select your own map“ ir pažymėkite plotą, kurio žemėlapį norite parsisiųsti, o tada spauskite „Download“. Programėlę „iOS“ naudotojai gali parsisiųsti čia, „Android“ naudotojai – čia.

 

„PlantNet Plant Identification“. Miške galima susipažinti ne tik su skirtingomis grybų rūšimis, bet ir kita supančia augmenija. Ši programėlė padeda nustatyti augalų rūšis tik iš jų nuotraukos – nuo naminių augalų iki laukinėje gamtoje augančių rūšių. Iš viso programėlė atpažįsta apie 20 tūkst. skirtingų augalų rūšių. Identifikavusi augalą, programėlė taip pat suteikia informacijos apie jo savybes, paplitimą, augimo sąlygas ir kitą aktualią informaciją. Programėlę „iOS“ naudotojai gali parsisiųsti čia, „Android“ naudotojai – čia.

 

Telefono blykstės programėlės. Miške gali praversti ir išmaniuosiuose telefonuose įmontuotos blykstės – jos ne tik padeda geriau orientuotis tamsesnėse miško vietose, bet ir, įdiegus specialias programėles, turi papildomų funkcijų, susijusių su saugumu. Pavyzdžiui, pasiklydus miške ir sutemus, žibintuvėlis padės jums išduoti savo buvimo vietą įjungus mirksėjimo funkciją ar pagalbos šauksmo Morzės abėcėle funkciją. Specialią blykstės programėlę „iOS“ naudotojai gali parsisiųsti čia, „Android“ naudotojai – čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: