Bučiuoti savo augintinį gali būti prasta mintis: štai kodėl  ()

Nors augintiniai dažnai prisideda prie mūsų geresnės fizinės bei psichinės sveikatos, gali pasitaikyti atvejų, kai jie gali perduoti savo šeimininkams ir tam tikrų ligų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip rašo sciencealert.com, daugumai žmonių tokia rizika yra nedidelė. Tačiau, pavyzdžiui, nėštukėms ar tiems, kurių imuninė sistema nusilpusi, kyla didesnė rizika užsikrėsti nuo savo augintinio.

Kokiomis ligomis gali užkrėsti naminiai gyvūnai?

Infekcinės ligos, kurios iš gyvūnų persiduoda žmonėms, vadinamos zoonozėmis arba zoonozėmis. Yra žinoma, kad daugiau kaip 70 gyvūnų augintinių patogenų gali būti perduodami žmonėms.

Kartais zoonozių sukėlėjais užsikrėtęs augintinis gali atrodyti sergantis. Vis dėlto dažnai matomų simptomų gali ir nebūti, todėl nė neįtarsite, kad jūsų augintinis yra užkrato nešiotojas.

Zoonozės žmonėms perduodamos per sąlytį su jų seilėmis, kūno skysčiais ir išmatomis. Taip pat netiesiogiai – per sąlytį su užkrėtais užklotais, dirvožemiu, maistu, vandeniu.

Šunys ir katės yra pagrindiniai zoonozinių infekcijų, kurias sukelia virusai, bakterijos, grybeliai ir parazitai, rezervuarai. Endeminiuose Afrikos ir Azijos regionuose šunys yra pagrindinis pasiutligės, kuri perduodama per seiles, šaltinis.

Šunys burnoje ir seilėse taip pat dažnai nešioja Capnocytophaga bakterijas, kurios gali būti perduodamos žmonėms per artimą kontaktą arba įkandimus. Didžioji dauguma žmonių nesuserga, tačiau šios bakterijos kartais gali sukelti infekcijas žmonėms, kurių imuninė sistema nusilpusi, ir sukelti sunkias ligas, o kartais ir mirtį.

Su katėmis susijusios zoonozės apima daugybę ligų, plintančių fekaliniu-oraliniu keliu, pavyzdžiui, giardiazę, kampilobakteriozę, salmoneliozę ir toksoplazmozę. Tai reiškia, kad ypač svarbu plauti rankas arba mūvėti pirštines, kai tvarkote katės kraiko dėžę.

 

Katės taip pat kartais gali perduoti infekcijas per įkandimus ir įbrėžimus.

Tiek šunys, tiek katės taip pat yra meticilinui atsparios auksinio stafilokokoko bakterijos (MRSA) rezervuarai, o glaudus kontaktas su naminiais gyvūnais yra svarbus zoonozės perdavimo rizikos veiksnys.

Paukščiai, vėžliai ir žuvys taip pat gali perduoti ligą

Ne tik šunys ir katės gali platinti ligas žmonėms. Naminiai paukščiai kartais gali perduoti psitakozę – bakterinę infekciją, sukeliančią plaučių uždegimą.

 

Sąlytis su naminiais vėžliais yra susijęs su žmonių, ypač mažų vaikų, užsikrėtimu salmonelėmis. Netgi naminės žuvys gali užkrėsti tokiomis infekcinėmis ligomis kaip vibriozė, mikobakteriozė ir salmoneliozė.

Kodėl negalima bučiuoti augintinių?

Nyderlanduose atlikto tyrimo metu nustatyta, kad pusė šeimininkų, leido augintiniams laižyti jų veidus, o 18 proc. leido šunims dalytis lova. To paties tyrimo metu nustatyta, kad 45 proc. kačių savininkų leido savo katėms užšokti ant virtuvės kriauklės.

Dažniau susirgti augintinių platinamomis ligomis rizikuoja vaikai, nes šie dažniau glosto gyvūnus, kiša prie jų rankas ir veidą, o po to rečiau tinkamai nusiprausia po kontakto su augintiniais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(1)
(2)

Komentarai ()