Netikėtas radinys: mokslininkai vandenyno dugne užfiksavo retą žuvį su „rankomis“ (Foto)  ()

Mokslininkai netoli Tasmanijos esančiame mokslinių tyrimų laive pastebėjo Australinę klounžuvę – tai pirmoji per 25 metus pastebėta šios velniažuvių šeimos atstovė, teigia „IFLScience“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

CSIRO vadovaujamas Pietryčių Australijos jūrų ekosistemų tyrimo (SEA-MES) mokslinių tyrimų laivas (RV) „Investigator“ atliko tyrimą, kurio tikslas – nustatyti, kaip klimatas veikia jūrų plotus ir žvejybą. Būtent šiame laive įrengta kamerų sistema liepos mėn. užfiksavo Australinę klounžuvę 292 metrų gylyje prie Flinderso salos Tasmanijoje.

Pirmą kartą Pezichthys compressus rūšies žuvis buvo aptikta 1986 m., o laisvėje ji nebuvo pastebėta nuo 1996 m. Tačiau mokslininkai nėra visiškai tikri, kad būtent šią rūšį jie pastebėjo.

„Įtariame, kad tai Pezichthys compressus rūšies žuvelė, – pareiškime sakė tyrėja Carlie Devine. – Negalime būti 100 proc. tikri, kokios rūšies Australinė klounžuvė tai yra“.

Komandos stebėta Australinė klounžuvė buvo daug didesnė už du Australijos nacionalinėje žuvų kolekcijoje užfiksuotus egzempliorius, be to, ji buvo pastebėta maždaug už 100 km nuo žinomos paskutinės šios rūšies buvimo vietos.

 

„Labai susijaudinau, kad aptikau šią žuvį. Žinau, kad tai reta ir ypatinga žuvis. Tikimybė ją pamatyti tokioje aplinkoje ir užfiksuoti kamera yra labai reta. Tai svarbus atradimas“, – sakė daktarė, jūrų ekologė Candice Untiedt, identifikavusi žuvį.

 

Australinės klounžuvės yra neįprastos ne tik dėl to, kad jas mokslininkams pavyksta užfiksuoti labai retai – šios žuvys juda „vaikščiodamos“ jūros dugnu pelekais, panašiais į rankas, rašo „IFLScience“. Žinoma 14 šios šeimos žuvų rūšių, septynios iš jų gyvena aplink Tasmaniją ir Baso sąsiaurį, įskaitant pastebėtą žuvį.

Parengta pagal „IFLScience“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(2)
(4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: