Net pitonai to nepakartos: šiai mažytei gyvatei gerokai už ją didesnis grobis – ne kliūtis (Foto, Video)  ()

Gyvatės yra žinomos kaip galinčios praryti išties milžinišką grobį. Tačiau viena gyvatės rūšis lenkia jas visas, suvalgydama didžiausią grobį, turint minty jos pačios dydį. Ir tai – ne pitonas, rašo livescience.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši liesa, nenuodinga Afrikos gyvatė, vadinama Gano „kiaušinių valgytoja“ (Dasypeltis gansi), turi tokį didelį gomurį, kad gali praryti visus sferinius paukščių kiaušinius, nors yra mažytė, jos ilgis siekia apie 102 cm.

Kaip teigiama rugpjūčio 8 d. žurnale „Journal of Zoology“ paskelbtame tyrime, jos gebėjimą suvalgyti daug didesnį už save grobį lemia elastinga oda, jungianti kairįjį ir dešinįjį apatinius gyvatės žandikaulius, todėl ji gali labai plačiai atverti žandikaulį.

„Atrodo, kad jos yra pasaulio rekordininkės pagal galimybes plačiai išsižioti ir bendrą dydį“, – „Live Science“ sakė tyrimo autorius Bruce'as Jayne'as, biologas, Cincinačio universiteto Biologijos mokslų katedros profesorius. Jis pažymėjo, kad jų gebėjimai yra dar ekstremalesni nei Birmos pitonų.

 

Ši „kiaušinių valgytoja“ gali praryti tris-keturis kartus didesnį grobį nei gyvatės, kurios priskiriamos „generalistėms“, pavyzdžiui, juodoji žiurkinė gyvatė (Pantherophis obsoletus), kurios mitybos racioną, be kiaušinių, sudaro graužikai ir varliagyviai, sakoma pranešime.

 

B. Jayne'as laboratorijoje šią gyvatę maitino putpelės kiaušiniais. Prarijusi visą kiaušinį, gyvatė išsilenkia, kad viduje sudaužytų kiaušinį, ir galiausiai atryja tik sudužusio kiaušinio lukštą. Visas šis procesas trunka nuo 15 iki 30 minučių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()