Surado „vampyrinę vapsvą“. Gelia, siurbia kraują ir minta grobiu iš vidaus (Foto)  ()

Pietų Amerikoje mokslininkai aptiko naują vapsvų rūšį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pietų Amerikoje mokslininkai surado „vampyrinę vapsvą“, kuri gelia, siurbia kraują ir minta grobiu iš vidaus.

Mokslininkai šią naują vapsvų rūšį aptiko Amazonės miškuose, Peru valstybės dalyje.

Šiurpi, ryškiai geltona būtybė gali užaugti iki 1,7 centimetro ilgio ir turi neįprastai didelę galvą. Vapsva pavadinta Capitojoppa amazonica.

Tačiau yra gerų naujienų – žmonės nėra pirmoje vietoje tarp gyvų būtybių, galinčių tapti šios vapsvos aukomis, sąraše. Capitojoppa amazonica deda vieną kiaušinėlį savo šeimininko kūne. Vikšrai, vabalai ir net vorai gali tapti šios vapsvos aukomis.

„Kai auka sučiupta ir pritvirtinta, vapsvos patelė pašėlusiai glostys auką savo antenomis“, – „Live Science“ pasakojo Jutos valstijos universiteto biologijos doktorantas Brandonas Claridge'as, kurio komanda aptiko vapsvas.

„Jeigu patelei auka patiks, ji padės vieną kiaušinėlį aukos viduje, pradurdama jį savo kiaušdėčiu (vamzdelį primenančiu kiaušinių dėjimo organu)“, – tęsia mokslininkas.

 

Po kelių dienų kiaušinėliai išsiris, o ką tik išsiritusios lervos suės šeimininką iš vidaus. Šios lervos toliau vystosi kietame apsauginiame apvalkale arba šeimininko lavone ir išlenda tik tada, kai tampa suaugusiomis vapsvomis.

 

Maitinimasis mirusiu šeimininku tikriausiai nėra vienintelis makabriškas Capitojoppa amazonica elgesys. Nudūrusios savo šeimininkus, vapsvos iš žaizdos išsiurbia hemolimfą – į kraują panašų skystį, esantį vabzdžiuose, sakė Claridge'as.

 

Capitojoppa amazonica yra tik viena iš 109 naujai atrastų rūšių, kurias komanda aptiko Amazonės miškuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()