Žudikai banginiai tampa vis protingesni. Išmoksta naujo baisaus elgesio. Ką sako mokslininkai  (4)

Žudikai banginiai pradėjo rodyti nuostabų, bet bauginantį mokslininkus elgesį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2019 metais prie Australijos krantų mokslininkai pirmą kartą pamatė, kaip banginių žudikių (dar žinomos kaip orkos) būrys užpuolė vieną didžiausių būtybių Žemėje – mėlynąjį banginį.

Orkos nuo jūros gyvūno kūno nuplėšė didžiulius mėsos gabalus ir per valandą banginis mirė. Tai buvo pirmas žinomas atvejis, bet ne paskutinis.

Per pastaruosius kelerius metus mokslininkai stebėjo, kaip žudikai banginiai užpuolė ryklius, siekdami išplėšti ir suėsti jų kepenis. Taip pat šiais metais prie Ispanijos ir Portugalijos krantų orkos pradėjo taranuoti ir skandinti nedidelius laivus. Visa tai rodo, kad žudikai banginiai yra labai protingi ir įgyja naujų bauginančių elgsenų, rašo „Live Science“.

Pasak Deborah Giles iš Vašingtono universiteto JAV, orkų smegenys yra labai sudėtingos ir labai išvystytos. Jos turi smegenų dalis, susijusias su atmintimi ir emocijomis, kurios yra daug labiau išsivysčiusios nei žmonių. Tačiau mokslininkai mano, kad šiuolaikinis orkų elgesys gali reikšti, kad jos tampa dar protingesnėmis.

Pasak Josho McInneso iš Britų Kolumbijos universiteto Kanadoje, orkų smegenys nesikeičia anatominiu lygmeniu, nes tam reikia tūkstančius metų trukusios evoliucijos. Žudikai banginiai greitai mokosi, o tai reiškia, kad jie gali išmokyti vieni kitus baisaus elgesio ir padaryti juos „protingesnius“ kaip grupę. Nors kai kurie žudikų banginių elgesio modeliai, greičiausiai, egzistavo ilgą laiką, žmonės apie juos sužinojo tik dabar. Šie modeliai yra nuolatinės tendencijos, kurią stebi mokslininkai, forma.

 

Dažnas laivų užpuolimas taip pat gali paskatinti žudikus banginius išmokti naujo elgesio. Ir kuo labiau keičiasi jų aplinka, tuo greičiau žudikai banginiai turi reaguoti į šiuos pokyčius, kad išgyventų per socialinį mokymąsi, teigia mokslininkai.

Mėlynųjų banginių išpuoliai yra socialinio mokymosi pavyzdys, kai orkos jaunikliams perduoda medžioklės strategiją, sako Robertas Pittmanas iš Oregono valstijos universiteto JAV.

Žudikai banginiai galėjo įgyti naujų medžioklės įgūdžių, reikalingų susidoroti su tokiu didžiuliu grobiu, reaguodami į banginių populiacijų atsigavimą po banginių medžioklės uždraudimo.

Įdomu tai, kad banginių atakos metu žudikai dažnai suėda tik šių jūrų gyvūnų liežuvį. Tačiau per ataką prieš ryklius, kaip pastebėjo mokslininkai, žudikai banginiai nori ėsti jų kepenis.

 

Mokslininkų teigimu, stulbinančius žudikų banginių pažintinius gebėjimus galima pamatyti ne tik medžioklės, bet ir žaidimų metu. Pasak Gileso, per pastaruosius 60 metų orkų populiacija Ramiojo vandenyno šiaurėje „sukūrė“ unikalų žaidimą, kurio metu jos kandžioja jaunas jūrų kiaules ir žaidžia su jomis iki jų mirties. Orkos savo aukas mėto kaip kamuolį, bet tokio žaidimo pabaigoje aukos nesuėda. Mokslininkai mano, kad taip orkos moko jaunąją kartą medžioklės metodų.

Pasak McInneso, žmonės gali netiesiogiai paskatinti orkas tapti protingesnėmis, pakeisdami jų buveinės sąlygas. Žmogaus sukelta klimato kaita gali priversti orkas labiau pasikliauti vieni kitais mokydamiesi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(25)
(2)
(23)

Komentarai (4)