Tikras amžius. Kaip apskaičiuoti, kiek iš tikrųjų metų yra jūsų katei  ()

Mokslininkai sukūrė „skaičiuotuvą“, leidžiantį nustatyti tikrąjį augintinio amžių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tikras amžius. Kaip apskaičiuoti, kiek iš tikrųjų metų yra jūsų katei?

Žmonės ir katės gyvena vieni šalia kitų tūkstančius metų, tačiau mes vis dar mažai žinome apie savo laisvę mylinčius augintinius. Ypač kai reikia nustatyti katės amžių, rašo „Daily Mail“.

Anksčiau mokslininkai pasiūlė 7:1 santykį, kuris idealiai tinka skaičiuojant šuns amžių, tačiau iki šiol labai mažai kalbama apie tai, kaip įvertinti katės amžių.

Kai kurie ekspertai teigia, kad katės amžių galima apskaičiuoti pagal tą pačią formulę, tačiau mokslas nerado tam patvirtinimo.

Pasak mokslininkų, problema yra ta, kad katės sensta nevienodai per visą savo gyvenimą – tai vyksta skirtingais tempais, priklausomai nuo to, kuriame gyvenimo etape jos yra. Tyrimai rodo, kad savo gyvenimo pradžioje katės sensta daug greičiau nei žmonės, tačiau su amžiumi šis procesas gerokai sulėtėja.

Pavyzdžiui, analizė parodė, kad 1 mėnesio amžiaus tikrasis katės amžius iš tikrųjų yra arčiau 6 mėnesių. Dar po 2 mėnesių mūsų augintinių tikrasis amžius iš tikrųjų prilygsta ketveriems žmogaus metams.

Mokslininkai nustatė, kad toks spartus senėjimas tęsiasi pirmuosius katės gyvenimo metus: po keturių mėnesių tikrasis katės amžius bus 5,5 metų, po 5 mėnesių – 8,5 metų, o po pusės metų – 11,5 metų. Tuomet, kaip rodo tyrimai, augintinių senėjimas kiek sulėtėja. Dėl to po 12 mėnesių tikrasis katės amžius bus 16 metų.

Tačiau mokslininkai pastebi, kad yra ir kitas tikrojo katės amžiaus skaičiavimo būdas. Pirmieji dveji augintinio gyvenimo metai yra nepaprastai panašūs ir 12 mėnesių prilygsta 16 žmogaus metų, o 2-eji katės metai – 21-eriems žmogaus metams. Daroma prielaida, kad po šio laikotarpio kiekvieni nugyventi žmogaus metai yra lygūs 4 „katės metams“. Taigi, per 3 metus tikrasis katės amžius sieks 25 metus, po 4 metų – 29 metus, o per 5 metus jai sukaks 33 metai.

 

Kornelio universiteto Veterinarinės medicinos koledžo mokslininkų teigimu, vienerių metų katė fiziologiškai panaši į 16 metų paauglį, o jau sulaukusi 2 metų – į 21 metų jaunuolį.

Atkreipkite dėmesį, kad pirmasis tikrojo katės amžiaus skaičiavimo metodas šiek tiek skiriasi nuo antrojo, nes jis ne tik didėja 4 metų žingsniais. Šis metodas daro prielaidą, kad per 3 metus katė sulaukia 31 metų, po 4 metų – 35 metų, o per 5 metus jos tikrasis amžius prilygsta 38,5 žmogaus metų.

Vidutinis naminių kačių amžius yra apie 14 metų, tačiau katė vardu Creme Puff tapo absoliučia rekordininke, gyvenančia neįtikėtinus 38 metus. Kartu mokslininkai išsiaiškino, kad nuo devintojo dešimtmečio iki 1995 metų vidutinė katės gyvenimo trukmė smarkiai pailgėjo nuo 7 iki daugiau nei 9 metų.

Veterinarai katės amžių paprastai nustato pagal dantų būklę: kačiukams matuojamas augimo laipsnis, o vyresnio amžiaus katėms – nusidėvėjimas. Veterinarai naudoja specialias sudėtingas diagramas, kurios leidžia nustatyti tikrąjį augintinio amžių.

 

Tačiau ekspertai mano, kad yra ir kitų veiksnių, galinčių parodyti tikrąjį augintinio amžių:

  • kailis – kačiukų kailis plonas, o vyresnių gyvūnų storesnis, šiurkštesnis ir žilais plaukais;
  • kūno sudėjimas – vyresnės katės yra kauletesnės, turi perteklinę kabančią odą;
  • akys – su amžiumi gyvūnų akys tampa drumstos.

Kaip apskaičiuoti tikrąjį katės amžių

Žmogaus metai / tikrasis katės amžius

  • 1 mėnuo – 6 mėnesiai;
  • 3 mėnesiai – 4 metai;
  • 6 mėnesiai – 11,5 metų;
  • 1 metai – 16 metų;
  • 2–25;
  • 3–31;
  • 5 — 38,5;
  • 7 — 46,5;
  • 10 — 58;
  • 13 — 68,5;
  • 16 — 78;
  • 19-86.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(3)
(15)

Komentarai ()