Šiurpus vaizdelis paplūdimyje: vandenyno bangos į krantą išplovė itin retą aštriadantį gelmių monstrą (Foto, Video)  (1)

Kalifornijoje, Niuport Bičo valstybiniame parke „Crystal Cove State Park“ aptikta itin reta, šiurpios išvaizdos giliavandenė velniažuvė. Sutapimas, bet šis aštriadantis jūrų monstras paplūdimyje aptiktas spalio 13 dieną, penktadienį. Be to, tai tik antras kartas per trejus metus, kai šioje teritorijoje aptinkama į krantą išmesta velniažuvė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalifornijos laukinės gamtos apsaugos departamento pareigūnai nustatė, kad šis gelmių padaras yra Ramiojo vandenyno kamuolžuvė (lot. Himantolophidae), viena iš maždaug 200 pasaulyje paplitusių jūrų velnių.

Pasak departamento mokslininkės Michelle Horeczko, aptikta velniažuvė yra patelė, jos kūno ilgis yra 36 cm.

„Pasaulyje iš viso aptikta tik apie 30 šios rūšies egzempliorių, todėl šis radinys yra vertingas ir papildys turimą informaciją“, – leidiniui „Los Angeles Times“ teigė M. Horeczko.

Kalifornijos mokslų akademijos duomenimis, Ramiojo vandenyno kamuolžuvių patelės gali užaugti iki 61 cm ilgio. Patelės yra maždaug 10 kartų didesnės nei kai kurie jų patinai. Evoliucija taip surėdė, kad patinai „prisitvirtina“ prie patelių ir visą gyvenimą parazituoja, o jų funkcija tik viena – apvaisinti kiaušinėlius.

 

„Tik patelės turi ilgą ataugą ant galvos su bioliuminescenciniais galiukais. Jie yra lyg masalas grobiui privilioti“, – rašoma „Crystal Cove State Park“ pareigūnų pranešime feisbuke.

Tuo tarpu kamuolžuvių patinai tampa „seksualiniais parazitais“, t. y. sujungia savo kraujotaką su šeimininko (patelės) kraujotaka, „galiausiai susilieja su patele, kol iš jų nelieka nieko, išskyrus dauginimuisi skirtas sėklides“.

 

Kaip rašoma „Crystal Cove State Park“ pranešime, kol kas nėra žinoma, kas lėmė šio padaro žūtį.

Mokslininkų teigimu, Ramiojo vandnyno kamuolžuvės arba velniažuvės įprastai aptinkamos nuo 600 m iki 1 km gylyje, rašo livescience.com.

Žuvies gaišena perduota mokslininkams, kurie atliks tyrimus ir išsaugos egzempliorių kaip muziejaus eksponatą Los Andželo gamtos istorijos muziejui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai (1)