Užtenka praeiti šalia. Kodėl kanapės smirda kaip skunkas?  ()

Marihuanos nebūtina net rūkyti – užtenka praeiti šalia, ir gana aišku, kas čia vyksta: marihuanos kvapas yra neabejotinai išskirtinis. O „žolės“ kvapas JAV po legalizavimo bangos tapo vis dažniau jaučiamu – ir erzina žmones. Pavyzdžiui, Santa Barbaros apygardoje, kurioje yra daugiau licencijuotų kanapių augintojų nei bet kurioje kitoje Kalifornijos apygardoje, gyventojai ir įmonių savininkai pastaraisiais metais vis dažniau skundžiasi šiuo kvapu. Bet, kas iš tikrųjų suteikia marihuanai kvapą?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai ilgą laiką manė, kad dominuojantys „žolės“ aromtatai daugiausia susiję su natūraliais cheminiais junginiais, vadinamais terpenais, kurie taip pat lemia psichoaktyviąsias ir gydomąsias marihuanos savybes. Tačiau jie sudaro pagrindinę kanapių bendro kvapo medžiagą – o ne suteikia unikaliausius ir išskirtiniausius kvapus.

Dvi nepriklausomos tyrimų grupės neseniai atrado kitokią cheminę medžiagą, kuri atlieka pagrindinį vaidmenį išskirtinai aitriame marihuanos kvape – lakius sieros junginius, vadinamus tioliais, kurių sudėtyje yra molekulė, vadinama 3-metilbut-2-en-1-ilu (321MBT).

„Augintojai gali susidurti su problema, kad aitriai prakvimpa visa apylinkė mieste, arba jei turite šiek tiek kanapių ir gyvenate bute šalia kaimyno, jis gali jausti jų kvapą“, – sako Iainas Oswaldas iš Kalifornijos kanapių mokslinių tyrimų ir plėtros bendrovės „Abstrax Tech“. – Tai tikrai yra šie tioliai, kurie išsiskiria iš paties augalo“.

Ta pati 321MBT molekulė yra atsakinga už aitrų kvapą, kuris atsiranda aluje, išpilstytame į skaidrius butelius, kai jis paveikiamas Saulės spindulių, sako Donas Wrightas iš Teksase veikiančios kvapų stebėsenos ir kontrolės konsultacinės bendrovės „Wright and Associates“. Jis taip pat nurodo, kad ši molekulė prisideda prie tipiško kvapo, kurį paskleidžia skunkai, kai jiems kyla grėsmė.

D. Wrightas ir jo kolegos 321MBT vaidmenį atrado sutelkę dėmesį į mažiausią įmanomą cheminių medžiagų grupę, kuri atitiko kvapą, būdingą kanapių kvapui pavėjui, ir kartu buvo aptinkama žmogaus nosimi didesniu atstumu. Tyrėjas aiškina, kad ši molekulė anksčiau buvo nepastebėta, nes, palyginti su kitomis cheminėmis medžiagomis – pavyzdžiui terpenais – jos koncentracija yra labai maža.

 

„Istoriškai, tiriant kvapų problemas, buvo nagrinėjami didžiausi žaidėjai – didžiausios koncentracijos junginiai, – pasakoja D. Wrightas. – Tačiau tai greičiau taisyklė, o ne išimtis, kad problemos yra susijusios su labai mažo kiekio junginiais, paslėptais šiame didžiuliame miške“.

Tuo tarpu I. Oswaldas ir jo kolegos atliko daugiau duomenų reikalaujančią daugybės cheminių junginių, kurie lemia skirtingus kanapių kvapo profilius, analizę. Taikant šį metodą panašiai nustatyta, kad 321MBT dėl populiarių kanapių atmainų kvapo yra pagrindinis kaltininkė, ir naudodami eksperimentą uždarame šiltnamyje tyrėjai įrodė, kad lakiųjų sieros junginių, kurių sudėtyje yra 321MBT, koncentracija labai padidėja paskutiniu kanapių žydėjimo etapu.

 

Tačiau kitos cheminės medžiagos, esančios panašiai mažomis koncentracijomis, gali sukurti skirtingą kanapių aromato sąrangą. Osvaldo grupė nustatė „tropinius“ lakiuosius sieros junginius, kurie kartu su „skunko“ kvapu suteikia saldesnį kvapą tokioms kanapių atmainoms kaip „Tangie Mimosa“ ir „Papaya Peach“. Tyrėjai taip pat atkreipė dėmesį į cheminį junginį skatolą, kuris, kaip žinia, dažniausiai aptinkamas žmonių išmatose, ir padeda sukurti „pikantišką česnako natą“ kai kurioms kanapių rūšims – kai jis susimaišo su „skunko“ kvapu.

I. Oswaldas ir „Abstrax Tech“ tikisi padėti kanapių pramonei išnaudoti naujausius kvapų mokslo pasiekimus, kad būtų galima selektyviai veisti kanapių veisles, kurioms būdingas specifinis kvapo profilis. Augintojai taip pat potencialiai galėtų išveisti silpnesnius kvapus, dėl kurių kai kurios bendruomenės skundžiasi kanapėmis, sako D. Wrightas.

 

Indianos valstijoje įsikūrusioje oro kokybės įrangos gamintojo ir tyrimų įmonėje „Byers Scientific“ Williamas Vizuete jau padėjo savo įmonei sukurti filtravimo įrangą, kuri sulaiko tokius kvapus dar prieš jiems paliekant kanapių ūkių teritoriją. Tačiau, kaip vienas iš D. Wrighto kolegų tyrėjų, jis mano, kad dėl įvairių kanapių kvapų kilmės dar daug ką reikia nuveikti.

„Turėdamas omenyje šimtus egzistuojančių atmainų, nenustebčiau, kad ten išsiskiria ir daugiau molekulių, kurių mes dar neidentifikavome“, – sako W. Vizuete.

Parengta pagal „New Scientist“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(1)
(1)
(0)

Komentarai ()