Unikalūs kadrai. Baltąjį ryklį užpuolė ruonių gauja: kokia tokio elgesio priežastis (Video)  ()

Labai retai galima pamatyti, kaip didysis baltasis ryklys bėga nuo savo potencialių aukų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujame mokslininkų nufilmuotame vaizdo įraše matyti, kaip ruonių gauja atakuoja didįjį baltąjį ryklį prie pietinės Afrikos pakrantės. Nors iš tikrųjų tai yra veiksminga apsaugos forma nuo šio jūrų plėšrūno, kurią naudoja ruoniai, rašo „Live Science“.

Ruoninių (Pinnipedia) šeimai priklausanti plėšriųjų žinduolių (Carnivora) rūšis – Pietų Afrikos jūrų lokys – minta žuvimis, kurios būriuojasi pakrantės vandenyse. Tačiau per pastaruosius kelerius metus netoli pietinės Afrikos pakrantės mokslininkai pastebėjo daugybę baltųjų ryklių atakų prieš šiuos ruonius. O rykliai medžioja dideliuose pulkuose, kuriuose yra iki 10 individų.

Mokslininkų teigimu, baltųjų ryklių skaičius šioje vietovėje greičiausiai išaugo dėl to, kad pagausėjo Pietų Afrikos jūrų lokių, kurie yra skanus šių plėšrūnų grobis, kolonija. Tačiau baltųjų ryklių atsiradimui čia įtakos galėjo turėti kiti veiksniai.

Medžioklės metu rykliai gali labai greitai sugauti ruonius, kurie įšoko į vandenį ieškodami maisto. Tačiau ruoniai turi veiksmingą būdą apsiginti nuo užpuolimo, kaip matyti naujame vaizdo įraše.

 

Filmuotoje medžiagoje matyti, kaip rykliai varo ruonius arčiau uolų, kad būtų lengviau juos sugauti. Tačiau, kai didysis baltasis ryklys artėja prie savo grobio, tuo pat metu ruoniai susirenka į gaują ir priartėja prie ryklio iš visų pusių, taip nuvarydami jį toliau į vandenyną.

Pasak mokslininkų, tai nuostabus įvykis, nes šiuo atveju nuostabu, kad baltąjį ryklį užpuolė ruoniai, kurie privertė jį bėgti iš medžioklės ploto.

Labai retai galima pamatyti, kaip didysis baltasis ryklys bėga nuo savo potencialių aukų. Nors įvairių rūšių ruoniai panašiai elgiasi ir kituose Žemės regionuose, tokie agresyvūs ruonių išpuoliai prieš baltuosius ryklius stebimi visai netoli pietinės Afrikos pakrantės.

 

Baltieji rykliai sėlina prie ruonių iš apačios, tačiau ruoniai ima pulti ryklius jiems net nespėjus užpulti.

Toks ruonių elgesys vadinamas mobingu ir yra agresyvi apsaugos nuo plėšrūnų forma, kurią naudoja kai kurie gyvūnai Žemėje.

Mokslininkai vis dar tiksliai nežino, kodėl mobingas yra toks veiksmingas kovojant su plėšrūnais. Galbūt, atsižvelgiant į tai, kad rykliai puola tarsi pasaloje, supratę, kad buvo pastebėti, palieka medžioklės plotą. Arba baltieji rykliai labai nemėgsta, kai ruoniai susirenka į būrį ir nuo jų nebėga, o prisiartina prie plėšrūno. Mokslininkai toliau tiria šį baltųjų ryklių ir galimų jų aukų elgesio aspektą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(23)
(0)
(23)

Komentarai ()