Nuostabu! Nufilmuota ilgasnapė echidna, kuri laikyta išnykusia (Video)  ()

Mokslininkai pirmą kartą nufilmavo senovinį kiaušinius dedantį žinduolį, pavadintą sero Davido Attenborough vardu, ir įrodė, kad jis nėra išnykęs, kaip buvo baiminamasi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Oksfordo universiteto mokslininkų vadovaujama ekspedicija Indonezijoje įrašė keturis trijų sekundžių trukmės klipus, kuriuose užfiksuotas Attenborough ilgasnapė echidna.

Dygliuotos, kailinės ir su snapu echidnos buvo vadinamos gyvomis fosilijomis.

Manoma, kad jos atsirado maždaug prieš 200 mln. metų, kai Žemėje klajojo dinozaurai.

Iki šiol vienintelis įrodymas, kad egzistavo būtent ši Zaglossus attenboroughi rūšis, buvo dešimtmečių senumo negyvo gyvūno egzempliorius muziejuje.

„Aš buvau apimtas euforijos, visa komanda buvo apimta euforijos“, – sakė Jamesas Kemptonas „BBC News“ apie akimirką, kai kamerų gaudyklių įrašuose pastebėjo Attenborough echidną.

„Nejuokauju sakydamas, kad tai įvyko peržiūrint paskutinę atminties kortelę iš paskutinės mūsų paimtos kameros paskutinę ekspedicijos dieną“, – sakė jis.

J. Kemptonas teigė, kad susirašinėjo su seru Davidu Attenborough laiškais apie šį atradimą ir kad šis „labai džiaugiasi“.

J. Kemptonas, Oksfordo universiteto biologas, vadovavo daugianacionalinei komandai, dalyvavusiai mėnesį trukusioje ekspedicijoje, kuri keliavo per iki šiol netyrinėtus Ciklopų kalnų ruožus, atšiaurią atogrąžų miškų buveinę, esančią 2 000 m virš jūros lygio.

 

Ekspedicija ne tik surado pradingusia laikytą Attenborough echidną, bet ir aptiko naujų vabzdžių ir varlių rūšių, stebėjo medžio kengūrų ir rojaus paukščių populiacijas.

Be ančiasnapio, echidna yra vienintelis žinduolis, dedantis kiaušinius. Iš keturių echidnų rūšių trys turi ilgus snapus, o Attenborough echidna ir vakarinė echidna laikomos kritiškai nykstančiomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()