Ar katės gali lakti pieną ir ar jo reikia. Atsakė mokslininkai  ()

Veterinarai pagaliau padėjo tašką šiam ginčui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ar katės gali lakti pieną ir ar jo reikia? Specialistai mano, kad pieno ar grietinėlės dubenėlį reikėtų pakeisti naminiams gyvūnėliams labiau tinkančiais skanėstais.

1970 m. Volto Disnėjaus animaciniame filme „Aristokatės“ rodoma, kad kilmingos katės mėgsta karts nuo karto pasimėgauti pienu ar dubenėliu riebios grietinėlės. Dėl to visuomenėje prigijo pieno produktus mėgstančios katės įvaizdis. Bet ar tikrai? Veterinarai pagaliau padėjo tašką šiam ginčui, rašo „Inverse“.

Veterinarijos gydytojo kardiologo ir „Cornell Feline sveikatos centro“ direktoriaus Bruce'o Kornreicho teigimu, teiginys, kad katės mėgsta pieną ir kitus pieno produktus, iš tikrųjų yra klaidinantis.

Kaip ir kiti žinduoliai, naujagimiai kačiukai pirmąsias gyvenimo savaites maitinasi motinos pienu, kuriame gausu maistinių medžiagų. Tačiau 8–10 savaičių amžiaus jie dažniausiai pereina prie kietos mitybos.

Kornreichas perspėja, kad piene yra pieno cukraus (laktozės), o ją virškinti gali tik žinduoliai, turintys laktazės fermentą. Kaip ir dauguma kitų žinduolių, katės ankstyvame amžiuje turi gebėjimą virškinti laktozę, tačiau su amžiumi jos praranda gebėjimą virškinti šį baltymą.

Kai kurie mokslininkai mano, kad gebėjimo virškinti laktozę praradimas iš tikrųjų yra evoliucinis prisitaikymas, padedantis pereiti nuo skysto maitinimosi prie kietos mitybos.

 

Mūsų augintiniai gali būti jautrūs ir kitam pieno komponentui – kazeino baltymui. Anot Kornreicho, mokslininkai vis dar nežino, kaip dažnai šis jautrumas pasireiškia tarp kačių, tačiau žinoma, kad jis „panašus į alergiją maistui“. Gyvūnų imuninė sistema neatpažįsta kazeino, todėl sukuria atsaką į svetimą baltymą.

Ir vis dėlto, Kornreichas tvirtina, kad katės gali lakti pieną, bet joms jo duoti nederėtų. Be laktazės fermento, kuris skaido laktozę, cukrus liks katės virškinamajame trakte. Ten jis fermentuosis, išskirdamas dujas ir pritraukdamas vandenį į virškinamąjį traktą. Dėl to jūsų augintiniui gali pūsti vidurius ir sukelti viduriavimą.

 

Jei taip jau nutiko, mokslininkai pataria stebėti savo augintinį ir pasikonsultuoti su veterinaru, jei ši būklė trunka ilgiau nei dvi dienas.

Anot Kornreicho, katės yra mėsėdžiai plėšrūnai, todėl jų racione turi būti ne pieno, o mėsos. Todėl mokslininkas pataria vietoje skanėstų naudoti šiek tiek šlapio maisto ir vandens.

Jei kalbame apie paliktus kačiukus, mokslininkas pataria naudoti kačių pieno pakaitalų mišinius, kurie leis gyvūnui gauti visų reikalingų maistinių medžiagų. Šie produktai yra specialiai sukurti atsižvelgiant į kačiukų mitybos poreikius: juose yra visi reikalingi vitaminai ir mineralai, kuriuos jie gautų su motinos pienu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(7)
(5)

Komentarai ()