Leidžiate savo katėms ėsti, kiek norisi? Štai kaip joms tai pakenks  ()

Kačių šeimininkai, kurie per daug šeria savo augintinius, rizikuoja nesąmoningai pakenkti savo pūkuotiems bičiuliams. Dėl persivalgymo priaugama svorio, tačiau naujajame tyrime nustatyta, kad dėl to taip pat gali sutrikti kačių maistinių medžiagų virškinimas ir pakisti jų žarnyno mikrobiota, skelbia „Science Alert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ilinojaus universiteto komanda teigia, kad norėjo daugiau sužinoti apie kačių medžiagų apykaitos ir virškinamojo trakto pokyčius, kurie atsiranda dėl jų persivalgymo ir svorio padidėjimo.

Tyrime dalyvavo 11 „liesų“ kačių, visos jos buvo sterilizuotos suaugusios patelės. Dvi savaites katės buvo šeriamos komerciškai prieinamu, subalansuotu ir tam tikru maisto kiekiu, o mokslininkas, vyresnysis tyrimo autorius Kelly Swansonas su kolegomis atliko pradinius matavimus. Po to 18 savaičių gyvūnams buvo duodamas toks pat maistas, tačiau jiems buvo leista valgyti tiek ir taip dažnai, kiek jie norėjo.

Katės netruko suvalgyti daugiau maisto, kai joms buvo leista, ir nenuostabu, kad priaugo svorio. Kai katės ėdė daugiau ir didėjo jų masė, didėjo jų kūno riebalų kiekis ir mažėjo gebėjimas virškinti maistines medžiagas.

„Kai organizmas gauna mažiau maisto, jis efektyviau pasisavina maistines medžiagas. Tačiau kai maisto kiekis didėja, jis greičiau pereina per virškinimo sistemą ir jo metu išgaunama mažiau maistinių medžiagų“, – sako K.Swansonas.

Gavusios daugiau maisto, katės daugiau tuštinosi ir gamino rūgštesnes išmatas – tai ženklas, kad maistas virškinamas neefektyviai.

Tyrėjai nustatė, kad skiriasi kačių žarnyne gyvenančių mikrobų rūšys prieš ir po 18 savaičių laisvo šėrimo. Be to, katėms priaugus kilogramų, maždaug 25 proc. sutrumpėjo virškinamojo trakto tranzito laikas (iš esmės tai laikas nuo maisto suvalgymo iki tuštinimosi). Pasak tyrėjų tai yra galima išmatų mikrobiotos pokyčių priežastis.

 

Kartu su kitais tyrėjais K.Swansonas ir jo kolegos kitame naujame darbe įrodė, kad apribojus kačių suvartojamo maisto kiekį galima saugiai numesti svorio ir riebalų.

O pasibaigus svorio didinimo tyrimui, 11 kačių buvo pritaikyta ribota dieta, kuri leido joms numesti svorio ir grįžti į pradinį lygį.

Autoriai siūlo gyvūnų savininkams ne tik šerti kates tuo, ko joms reikia, bet ir skatinti jų fizinį ir protinį aktyvumą ėdant. Tai galima padaryti maistą padalijus nedideliais kiekiais ir palikus jį skirtingose vietose.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Journal of Animal Science“.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()