[ŽT] Pavojus! Elniai tampa „zombiais“. Gydymo – nėra  ()

Elniai Jeloustouno parke virsta „zombiais“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jeloustouno nacionaliniame parke patvirtintas pirmasis lėtinės elnių išsekimo ligos (angl. Chronic wasting disease, CWD), dar vadinamos „zombių elnių liga“, atvejis. Liga yra labai pavojinga ir greitai plinta tarp šių gyvūnų.

Tai praneša „Forbes“.

Lėtinė išsekimo liga yra laisvėje ir aptvaruose laikomų suaugusių elninių šeimos žvėrių progresuojanti neurodegeneracinė užkrečiamoji liga.

Dažniausiai serga briedžiai, elniai vapičiai, šiaurės elniai ir karibu (Šiaurės Amerikoje gyvenantis šiaurinio elnio porūšis vadinamas karibu – Red.).

Ši liga paplitusi Šiaurės Amerikoje.

Ligos priežastis – pakitęs baltymas prionas. Yra žinoma, kad CWD užsikrečiama per tiesioginį sąlytį su užsikrėtusio gyvūno skysčiais (išmatomis, seilėmis, krauju ar šlapimu). Kita tikėtina infekcijos priežastis yra netiesioginis kontaktas su objektais ar aplinka, užterštomis infekcine medžiaga.

Pirmieji ligos simptomai yra eisenos sutrikimai, vėliau pastebimas svorio netekimas, elgsenos sutrikimai: žvėrys atsiskiria nuo bandos, tampa vangūs, vaikšto nuleidę galvas, nuleistomis ausimis, pastebimas drebėjimas, bailumas. Sergantys žvėrys gali griežti dantimis, padidėja seilėtekis.

 

Ligos eiga yra progresuojanti ir pasibaigia gaišimu.

Deja, šiuo metu nėra ligos gydymo metodų, tokių kaip skiepijimas.

Ši problema pavojinga, nes prionus itin sunku inaktyvuoti, todėl prionų ligų beveik neįmanoma išnaikinti. Atsižvelgdami į tai, ekspertai ragina medžiotojus vengti gyvūnų, jei jie serga, randami negyvi arba jiems būdingas keistas elgesys.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(3)
(9)

Komentarai ()

Susijusios žymos: