Katė gali kelti pavojų sveikatai. Įvardijo, kam kyla didžiausia grėsmė  ()

Gydytojai davė svarbių patarimų kačių mylėtojams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vyresniems nei 65 metų žmonėms turėti kačių pavojinga. Faktas yra tas, kad šie gyvūnai platina ligą, su kuria pagyvenusio žmogaus imuninė sistema negali susidoroti.

Tai teigiama tyrime, paskelbtame „Oxford Academic“.

Amerikos ir Ispanijos mokslininkai naujame tyrime išanalizavo 600 vyresnių nei 65 metų žmonių kraujo mėginius. Jie išsiaiškino, kad 2/3 tiriamųjų buvo užsikrėtę toksoplazma.

Toksoplazmozė yra žmogaus ir gyvūnų parazitinė liga, kurią sukelia parazitiniai pirmuonys – toksoplazmos (Toxoplasma gondii).

Toxoplasma gondii, savo vystymosi metu keisdama šeimininkus, pereina kelias vystymosi stadijas. Galutinio šeimininko – katės bei kitų katinių (Felidae) šeimos žinduolių (lūšies, pumos, leopardo, liūto ir kt.) žarnyne toksoplazmos dauginasi lytiniu būdu, formuojasi oocistos (neaktyvios parazito formos), kurios su išmatomis patenka į aplinką. Jomis ir užsikrečia tarpiniai šeimininkai, kuriais gali būti žmogus, daugelis laukinių ir naminių gyvūnų, paukščiai, graužikai. Toksoplazma gali parazituoti beveik visų žinduolių ir paukščių organizmuose.

Pati katė užsikrečia, suėdusi toksoplazmomis užsikrėtusias peles, paukščius, gavusi žalios mėsos, kurioje yra toksoplazmų cistų, bei aplinkoje esančiomis, jos pačios išskirtomis oocistomis. Labiausiai infekuotos yra 1–2 metų amžiaus katės, tačiau infekcijos platintojos gali būti ir 6–7 metų katės.

 

Pagyvenusio žmogaus imuninė sistema nebepajėgi kovoti su parazitais, tokiais kaip Toxoplasma gondii. Liga progresuoja ir gali sukelti raumenų silpnumą, o tai savo ruožtu padidina patempimų ir lūžių riziką.

Vyresnio amžiaus žmogus, užsikrėtęs toksoplazmoze, dažniau elgiasi rizikingai, impulsyviai. Jis labiau linkęs susirgti šizofrenija ir kitais psichikos sutrikimais. Taip pat šia liga sergantys pacientai dažniau bando nusižudyti.

 

Gydytojai rekomenduoja naminių kačių savininkams dažnai plauti kraiko dėžutę ir po to nusiplauti rankas. Prieš valgydami turite nepamiršti nuplauti daržovių ir vaisių, taip pat nevalgyti nepakankamai termiškai apdorotos mėsos. Tokie patiekalai kaip šašlykas, bifšteksas su krauju, rūkytas kumpis ir pan., kelia didelį užsikrėtimo toksoplazmomis pavojų, ypač patiekalai iš avienos.

Žmonėms, kurių imuninė sistema nusilpusi (onkologiniai ligoniai, AIDS sergantys, seni žmonės), toksoplazmos gali sukelti sunkias sveikatos problemas. Taigi, vyresnio amžiaus žmonėms geriau vengti katės priežiūros ir nebendrauti su benamiais gyvūnais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(7)
(-3)

Komentarai ()