Kada žmonės pradėjo kalbėti?  ()

Nėra abejonių, kad žmonės mėgsta kalbėti. Vidutinis žmogus per dieną ištaria tūkstančius žodžių – ir tai yra labai svarbi mūsų tarpusavio bendravimo dalis. Tačiau kada mes tapome tokiais šnekiais? Mokslininkai pateikė ne viena teoriją apie tai, kada žmonės galėjo pradėti kalbėti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gerklų nusileidimo teorija

Vienas iš svarbiausių žmogaus gebėjimo kalbėti elementų yra gerklos, geriau žinomos kaip „balso dėžutė“. Ji yra kakle virš trachėjos, o joje yra balso stygos. Todėl gerklų evoliucija tapo pagrindiniu tyrimų, kuriais siekiama išsiaiškinti, kada žmonės pradėjo kalbėti, objektu.

Populiarus paaiškinimas šioje srityje yra gerklų nusileidimo teorija, kurią aprašė mokslininkas Philipas Liebermanas. Pagal šią teoriją, skirtingai nei daugumos gyvūnų, žmonių gerklos yra nusileidusios, t. y. jos yra toli nuo minkštojo gomurio, skiriančio nosies ertmę nuo gerklės – tai suteikia mums unikalų gebėjimą skleisti kalbai reikalingus garsus.

P. Liebermanas straipsnyje teigė, kad šios anatominės struktūros neturėjo neandertaliečiai ir kiti ankstyvieji žmonės, o sprendžiant pagal fosilijas, ji atsirado tik maždaug prieš 50 000 metų. Tad teigiama, kad kalbėti pradėta maždaug tuo metu.

Tūkstančiai ir milijonai metų

Tačiau kai kurių mokslininkų ši teorija netenkina. „Gerklų nusileidimo teorija yra labai galinga koncepcija, kuria siekiama paaiškinti, kodėl žmonės gali kalbėti dėl mūsų kaip rūšies ir kaip individų evoliucijos, – sako šią teoriją atmetančio tyrimo autorius Louis-Jean Boë. – Problema ta, kad, kaip mes įrodėme po 20 metų trukusių daugiadisciplininių tyrimų, ši teorija neturi jokio pagrįsto pagrindo.“

 

Tai gali visiškai pakeisti vertinimą, kada žmonės pirmą kartą pradėjo kalbėti. Savo straipsnyje Louis-Jean Boë su kolegomis teigia, kad gerklų nusileidimas nėra būtinas mūsų gebėjimui formuoti balsių garsus – šiuo atveju „a“, „i“ ir „u“ – ir kalbai svarbius modelius. Dėl to, jų nuomone, kalbos atsiradimo pradžia galėtų būti nukelta 20 milijonų metų atgal – o tai nemažas šuolis.

Žinoma, yra ir tokių, kurie nesutinka su šia išvada – tačiau bandymas įrodyti vieni kitiems, kad klystama, yra gana svarbi mokslininkų darbo dalis, rašo „IFLScience“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()