Kodėl šunys gaudo savo uodegas? Už to gali slypėti ir nerimą keliančios priežastys  ()

Šunys dažnai matomi besisukantys aplinkui ir besivaikantys savo uodegas. Tačiau kodėl jie tai daro?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Yra kelios galimos tokio elgesio priežastys – ir būdai, kaip užkirsti tam kelią, sako ekspertai.

Jauni šunys gali paprasčiausiai gaudyti savo uodegas norėdami pasilinksminti. Šuniukai dar gali nesuvokti, kad jų uodegos iš tikrųjų yra jų kūno dalis, teigia veterinarijos klinikos „Schertz Animal Hospital“ atstovai.

Kita priežastis gali būti nuobodulys – ypač kai šunys ilgai paliekami vieni. „Bet kada, kai šuo nėra visapusiškai sudominamas ar treniruojamas, jis gali nuobodžiauti ir bandyti pasilinksminti“, – teigia šunų elgsenos konsultantas ir „Fun Paw Care“ Los Andžele įkūrėjas Russellas Hartsteinas.

Šunis, kurie gaudo savo uodegas, nes nuobodžiauja, reikia sudominti – paprastas sprendimas gali būti su jais pažaisti arba pasivaikščioti. Dauguma šunų mieliau gaudytų kamuolį nei savo uodegas, pažymi Los Andželo veterinarijos klinikos „VCA Animal Hospitals“ atstovai.

Kita priežastis, dėl kurios šunys gali gainioti uodegas, yra siekis atkreipti į save dėmesį. Šuns šeimininkas galėjo apdovanoti tokį elgesį juokdamasis arba pagirdamas, sako R. Hartsteinas. Netgi barimasis dėl uodegos vijimosi gali būti laikomas dėmesio atkreipimu – o tai pasklatina tokį elgesį, teigia ekspertai.

Norėdami pažaboti uodegos vaikymąsi, ignoruokite tokį elgesį, tačiau skirkite šuniui pakankamai dėmesio, kad jis nenuobodžiautų, pataria veterinarijos klinikos atstovai.

Kai kurios šunų veislės yra labiau linkusios gaudyti uodegą. Pavyzdžiui, bulterjerai ir vokiečių aviganiai „yra gerai žinomi dėl polinkio į kompulsyvų elgesį, pavyzdžiui, savo uodegos persekiojimą“, – sako Helsinkio universiteto genetikas Hannesas Lohi.

Deja, su uodegos persekiojimu susiję ir nemažai fizinių negalavimų. Pasak „Schertz Animal Hospital“ atstovų, uodegos sužalojimas, niežulys dėl žarnyno parazitų ar blusų, išangės liaukų poveikis arba alergija maistui gali paskatinti šunį laižyti, kandžioti ar gaudyti savo uodegą. Jei šunys staiga pradeda gaudyti ar kandžioti uodegą, jų šeimininkai turėtų apsilankyti pas veterinarijos gydytoją, pažymi specialistai.

 

Galiausiai uodegos gaudymas gali būti susijęs su neurologiniais sutrikimais – tokiais kaip šunų kompulsinis sutrikimas, kuris yra obsesinio-kompulsinio sutrikimo versija, pasireiškianti šunims.

2012 m. H. Lohi ir jo kolegos ištyrė 368 šunis, priklausančius keturioms veislėms, žinomoms dėl uodegos gaudymo. Toks elgesys paprastai prasidėdavo 3–6 mėnesių amžiaus šuniukams, o beveik pusė savo uodegą persekiojančių šunų dažniau nei įprasti šunys pasižymėjo kitų rūšių kompulsijomis.

 

„Įdomu tai, kad šunys, gavę maisto papildų, ypač vitaminų ir mineralų, mažiau gaudė savo uodegą – palyginti su šunimis, negavusiais jokių papildų, – sako H. Lohi. – Kastruotos patelės savo uodegą persekiojo mažiau, o tai rodo kiaušidžių hormonų įtaką uodegos persekiojimui.“

Jei šuo kitais atžvilgiais yra sveikas, „šunų dresūra ir įsitraukimas į jų psichinius bei emocinius gyvenimo aspektus padės sustabdyti uodegos gaudymą“, – sako R. Hartsteinas.

Šunų pratinimas prie elgesio, nesuderinamo su savo uodegos persekiojimu, gali padėti pažaboti šį elgesį. „Pavyzdžiui, jei šuo šliejasi prie jūsų, sėdi ar guli, arba laukia jūsų nurodymų, tuomet jis nesieks gaudyti savo uodegos“, – pastebi R. Hartsteinas.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(0)
(1)
(-1)

Komentarai ()