Sukūrė medūzą kiborgę: plaukia triskart greičiau  ()

Kiborgė medūza su „plaukimo kepuraite“ ir elektrine varomąja sistema gali plaukti keturis kartus didesniu greičiu nei natūralus jos greitis – ir galėtų būti naudojama giliavandeniams tyrimams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Johnas Dabiri iš Kalifornijos technologijos instituto ir jo kolegos jau anksčiau įrodė, kad gyva medūza su neuronus stimuliuojančia elektronika laboratorinėmis sąlygomis gali plaukti beveik tris kartus greičiau nei neaugmentuota medūza.

Dabar mokslininkų komanda dar kartą patobulino medūzas, naudodami specialų plastikinį dangtelį, kuris gerokai padidina medūzų plaukimo greitį.

„Tam tikros geometrinės formos, pridėtos prie medūzų, gali paversti jas dar efektyvesnėmis plaukikėmis nei tokios, kokias gamta jas išvystė per milijonus metų“, – sako Dabiri.

„Kepuraitė“ taip pat padvigubina natūralų medūzų tūrį ir gali būti naudojama kaip akumuliatoriaus ar jutiklių talpykla – nors komanda to dar nebandė.

Siekdami išbandyti medūzų mobilumą, mokslininkai patalpino jas į 6 metrų aukščio 13 600 litrų sūraus vandens rezervuarą – kad jos turėtų daugiau erdvės manevruoti nei ankstesniuose bandymuose. Šie bandymai truko tik apie minutę – ir komandai reikės ilgesnių eksperimentų, trunkančių kelias dienas ar savaites, kad įsitikintų, jog modifikacijos nepakenkia medūzoms, sako J. Dabiri.

Tačiau šie gyvūnai neturi skausmo receptorių, todėl mažai tikėtina, kad jie jaučia fizinį skausmą taip, kaip žmonės, sako jis.

 

Pasak Delfto technologijos universiteto (Nyderlandai) atstovo Gabrielio Weymoutho, kiekvienos tokios medūzos kiborgizacija kainuoja tik apie 20 JAV dolerių, todėl jas būtų galima panaudoti atliekant įvairias vandenynų tyrinėjimo ir stebėjimo užduotis, kurioms paprastai reikia brangių ir sudėtingų robotų.

Tyrimas publikuotas „ArXiv“.

Parengta pagal „New Scientist“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()