Mieli chaoso pasiuntiniai. Ar oranžinės katės tikrai labiau pašėlusios už kitas?  ()

Mokslininkai pradėjo didelį ir rimtą tyrimą, kad pagaliau suprastų, ar katės kailio spalva gali turėti įtakos jos elgesiui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Internete galima rasti daugybę vaizdo įrašų ir memų apie oranžinio kailio kates, kurios kartais elgiasi itin kvailai. Tai pasiekė tašką, kai vartotojai pradėjo tikėti, jog oranžinės katės elgiasi ypatingai, o viena teorija rodo, kad visos oranžinės katės turi vieną bendrą smegenų ląstelę, dėl kurios jos yra ypatingos kačių pasaulyje, rašo IFLScience.

Šie argumentai apie oranžinių kačių kvailumą ir keistą elgesį neaplenkė mokslininkų. Todėl mokslininkai daug dirbo, kad pagaliau išsiaiškintų, ar kačiuko kailio spalva gali turėti įtakos jo elgesiui.

Ar visos oranžinės katės genetiškai vienodos?

Yra žinoma, kad už oranžinę pigmentaciją atsakingas genas yra X chromosomoje ir aktyvina pigmento feomelanino gamybą, kuris suteikia kailiui būdingą spalvą. Būdamas X chromosomoje, šis genas yra susijęs su lytimi, todėl lytinės chromosomos tikrai gali paveikti gyvūno kailio spalvą.

Pavyzdžiui, katės, turinčios vieną X chromosomą, gali būti oranžinės arba ne – iš tikrųjų tereikia vienos mutacijos, kad jų kailis taptų ugninio atspalvio. Katės, turinčios dvi X chromosomas, gali turėti iki dviejų geno kopijų, todėl joms reikės dviejų mutacijų, kad įgytų atitinkamą atspalvį – jos nebus oranžinės, jei neturės geno kopijų.

Ar oranžinės patelės tikrai retos tarp kačių?

Pasak Didžiosios Britanijos labdaros organizacijos „Cats Protection“ vyriausiojo elgesio specialisto Danielio Warreno-Cummingso, ši genetinė keistenybė reiškia, kad kiekvienai oranžinei katei tenka maždaug trys oranžiniai patinai.

Mokslininkai pažymi, kad gyvūno kailio spalva taip pat gali būti susijusi su kitais aspektais, tokiais kaip lytis ar veislė – sritys, kurios vis dar menkai suprantamos.

Yra paplitęs mitas, kad oranžiniai katinai yra draugiškesni nei patelės. Warreno-Cummingso teigimu, jei tai tiesa, tai gali paaiškinti, kodėl žmonės taip mėgsta oranžinius katinėlius. Tačiau, deja, šiandien mokslininkai negali patvirtinti ar paneigti šio mito.

Ką žino mokslas?

Nusistovėjusi nuomonė apie oranžines kates byloja, kad tai mieli chaoso pasiuntiniai, kurie paprastai yra šiek tiek kvailesni ir labiau pašėlę nei jų spalvoti kolegos. Bet ar tikrai?

 

Warreno-Cummingso teigimu, kai kurie tyrimai rodo, kad ryšys tarp elgesio ir katės kailio spalvos gali egzistuoti, tačiau šiuo metu mokslininkai neturi svarių ir įtikinamų įrodymų.

Atkreipkite dėmesį, kad 2015 m. atliktame tyrime mokslininkai nustatė ryšį tarp kailio spalvos ir kai kurių gyvūnų rūšių elgesio, tačiau vėlesni tyrimai, kuriuose dalyvavo naminės katės, davė įvairių rezultatų.

Naujame tyrime mokslininkai daugiausia dėmesio skyrė žmogaus suvokimui apie katės asmenybę. Tyrimo metu jie apklausė 189 kačių savininkus ir išsiaiškino, kad oranžinės katės pasižymėjo „palyginti aukštu draugiškumo lygiu ir mažu susvetimėjimo bei drovumo lygiu“, palyginti su kitų spalvų augintiniais.

Baltos katės atrodė labiausiai susvetimėjusios, ramiausios, droviausios, neaktyviausios, draugiškiausios ir drąsiausios. Juodos katės neturėjo jokių išskirtinių bruožų. Dviejų spalvų katės buvo suvokiamos kaip draugiškos, bet nuošalios, o trispalvės – labiausiai susvetimėjusios, netolerantiškiausios ir nedraugiškiausios.

 

Tačiau. Tai priklauso nuo subjektyvių žmonių pastebėjimų apie savo augintinius. Pasak pagrindinio tyrimo autoriaus Mikelio Delgado, šiandien yra itin mažai įrodymų, kad ryšys tarp katės kailio spalvos ir jos elgesio tikrai egzistuoja.

Kas turi įtakos katės elgesiui?

Warreno-Cummingso teigimu, katės elgesiui iš tikrųjų daugiau įtakos turi auklėjimas ir gamta – tai svarbiausi veiksniai, lemiantys, kaip jūsų augintinis elgsis ateityje.

Nors atrodo, kad veislė ir kailio spalva neturi didelės įtakos katės elgesiui, atrodo, kad kai kurios savybės turi tam tikrų šaknų genetikoje. Tačiau vienaip ar kitaip, tai, kaip katė yra socializuota, galiausiai bus raktas į tai, kaip ji elgsis suaugus.

Taigi, mokslininkai padarė išvadą, kad jūsų oranžinis augintinis iš tiesų gali būti žaismingas ir žavus, tačiau vargu ar tai susiję su jo kailio spalva.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(3)
(6)

Komentarai ()