Mokslininkai patobulino kalėdinę eglutę, kad po švenčių reikėtų mažiau tvarkytis  ()

Mokslininkai panaudojo geriausias genetines Fraserio eglės, bene populiariausios kalėdinės eglutės, savybes ir sukūrė aukštesnį, gražesnį ir, kas labai svarbu, tik dalį spyglių numetantį Kalėdų medelį, rašo „New Atlas“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagrindinis gyvos eglutės trūkumas yra tai, kad ji yra linkusi mesti spyglius ir dėl to randasi netvarkos. Tai viena iš priežasčių, kodėl Šiaurės Karolinos valstijos Kalėdų eglučių genetikos programos atstovai daugiau kaip 40 metų kūrė „super“ Fraserio eglės versiją.

Kalėdų eglučių genetikos programos atstovai ištyrė beveik 30 tūkst. Fraserio eglučių ir nustatė 25 geriausias genetines savybes. Geriausi medeliai buvo padauginti ir 2018 m. pasodinti šešių hektarų sode Šiaurės Karolinoje.

„Mūsų medeliai palengvins ir augintojų, ir vartotojų gyvenimą“, – žada Kalėdų eglučių genetikos programos direktorius Justinas Whitehillas.

Taigi, kuo skiriasi šios genetiškai patobulintos Kalėdų eglutės? Trys dalykai: jos yra aukštesnės, estetiškesnės ir – bene svarbiausia – praranda tik nedidelę dalį spyglių.

Paprastai Fraserio eglėms reikia bent septynerių ar aštuonerių metų augti lauke, kad pasiektų komercinį 1,8-2,1 m aukštį. Patobulinus genetiką, medžiai yra vidutiniškai 30 cm aukštesni.

„Užuot laukę 7-8 metus, kol medis pasieks įprastą komercinį aukštį, augintojams gali tekti laukti tik 6-7 metus“, – vieną iš privalumų pažymėjo J.Whitehillas.

 

Skirtingai nei dauguma spygliuočių, kurie daugiausia spyglių netenka per 40 dienų po derliaus nuėmimo, Fraserio eglės juos išlaiko kelis mėnesius. Fraserio eglių gebėjimą išlaikyti spyglius beveik visiškai lemia genetika. Tikimasi, kad dėl mokslininkų genetinio darbo modifikuoti medžiai praras mažiau nei 1-2 proc. spyglių.

Tiesa, norintiems įsigyti šių supermedelių teks palaukti. Jei augintojai genetiškai modifikuotus medžius pasodins iki 2030 m., pirkėjai jų negalės įsigyti bent iki 2037 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(1)
(1)
(0)

Komentarai ()