Visame pasaulyje plinta elnių zombių armija. Ką žino mokslas ir ar reikia bijoti  (2)

Kaip ir klasikiniuose George'o Romero siaubo filmuose, užkrečiama liga visame pasaulyje pažeidžia elnius ir briedžius, paverčianti juos išdžiūvusiais kiautais, kurie be tikslo klaidžioja. Nežinoma, ar liga gali būti perduodama žmonėms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Frazė „elnių zombių liga“ skamba kaip iš fantastinio filmo, bet tai tikra liga, plintanti visame pasaulyje. Oficialiai žinoma kaip lėtinė išsekimo liga (CWD), ji kelia susirūpinimą daugiau nei pusėje JAV valstijų, taip pat Kanadoje ir kai kuriose Europos šalyse, pavyzdžiui, Norvegijoje, Suomijoje ir Švedijoje. Neseniai Kentukyje buvo pranešta, kad šia liga užsikrėtė dvejų metų baltauodegis elnias.

CWD yra rimta liga, kuria serga elniai, briedžiai ir šiauriniai briedžiai. Liga pažeidžia smegenis ir nugaros smegenis, taip pat kitus audinius, o tai sukelia rimtų sveikatos problemų. Šia liga suserga ne tik laukiniai, bet ir fermose laikomi gyvūnai. Geros naujienos yra tai, kad tai neturi įtakos galvijams ar kitiems naminiams gyvūnams.

Pirmasis žinomas CWD atvejis buvo užfiksuotas Kolorado valstijoje 1967 m. Nuo to laiko liga buvo aptikta daug kur. Nors ši liga žmonėms dar neužfiksuota, mokslininkai stebi, kaip ji gali pereiti iš vienos rūšies į kitą.

Kodėl liga vadinama „elnių zombių liga“? Pavadinimas kilęs iš simptomų. Užkrėsti gyvūnai dažnai rodo tokius požymius kaip svorio kritimas, bloga koordinacija ir bendras energijos trūkumas, o tai gali priminti zombius iš filmų. Ligą sukelia nenormalūs baltymai, vadinami prionais, kurie pažeidžia smegenis ir nugaros smegenis.

Užkrėstiems gyvūnams netgi gali sumažėti žmonių baimė. Tai liūdnas vaizdas, nes tokie gyvūnai labai kenčia.

2023 m. pabaigoje CWD buvo nustatyta daugiau nei 30 JAV valstijų, trijose Kanados provincijose ir kai kuriose Europos dalyse. Vienu kraštutiniu atveju Viskonsine buvo paskersta daugiau nei 300 elnių, siekiant užkirsti kelią ligos plitimui po to, kai ji buvo aptikta ūkyje.

 

Nepaisant to, kad CWD žmonėms nebuvo rasta, tai yra rimta problema laukinių gyvūnų sveikatai. Tai gali turėti įtakos medžioklei ir laukinės gamtos valdymui. Šiuo metu atliekami tyrimai, siekiant suprasti, kaip liga plinta ir ką galima padaryti norint su juo kovoti.

Apibendrinant, reikia pažymėti, kad nors CWD arba „elnių zombių liga“ skamba kaip iš siaubo filmo, tai tikra ir auganti laukinės gamtos problema. Tai pabrėžia būtinybę tęsti mokslinius tyrimus ir veiksmingai valdyti mūsų laukinę gamtą ir ekosistemas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(2)
(3)

Komentarai (2)