Kaip šunys supranta, kad jų šeimininkas susirgo  ()

Šunys gali aptikti nuotaikos pokyčius ir ligas, daug rimtesnes nei peršalimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugelis naminių gyvūnų, ypač šunų, savininkų yra pasirengę prisiekti, kad jų augintiniai gali tiesiogiai pajusti, kai žmogus serga. Jie glaustosi, šildo savo šeimininką lovoje ir nepalieka nė per žingsnį... Bet ar tai tiesa?

Pasak ekspertų, tyrinėjančių šunų pažintinę veiklą, naminių gyvūnų savininkai nieko neišsigalvoja. Šunys žino, kada jų šeimininkas jaučiasi blogai: jie naudoja įvairius signalus, kad išsiaiškintų, kas vyksta.

Be to, šunys gali aptikti nuotaikos pokyčius ir ligas, daug rimtesnes nei peršalimas. Maliarija, Parkinsono liga, diabetas, tam tikros vėžio rūšys – nuo ​​šunų nieko nepaslėpsi.

Visų pirma, jie naudoja savo jautrią uoslę. Žmogui užsikrėtus virusu ar bakterijomis, pasikeis jo kvapas: dažniausiai žmonės tokius pokyčius pastebi tik sergant sunkiomis ligomis, tačiau šunys sugeba aptikti ir nedidelius pakitimus.

Jie taip pat supranta, kad žmogus serga gerokai anksčiau, nei pats žmogus pajunta simptomus.

Ekspertai taip pat patvirtino, kad šunys gali reaguoti į žmogaus nuotaikos pokyčius. Mūsų emocijos fiziškai išreiškiamos cheminių signalų pavidalu, kuriuos gamina kūnas, o šunys sugeba šiuos signalus „iššifruoti“.

Be kvapo, šunys informaciją gauna ir iš žmogaus balso. 2014 metais atliktas tyrimas parodė, kad šunų smegenys sugeba iššifruoti emocinius balsų tonus, jau nekalbant apie konkrečių posakių reikšmę. Štai kodėl augintiniai džiaugsmingai reaguoja į pagyrimus ir švelnius žodžius.

 

Visgi, mokslininkai dar negali pasakyti, kaip šunys interpretuoja visą šią informaciją. Jie skaito daug signalų, tačiau nėra aišku, ar šunys tuos duomenis suvokia kaip „ligą“.

Šuns dėmesys gali reikšti susirūpinimą, pats gyvūnas gali būti smalsus ar įtarus dėl mūsų elgesio. Galbūt, būdami šalia sergančių šeimininkų, jie bando suprasti, kas tiksliai vyksta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(19)
(1)
(18)

Komentarai ()