Vienas iš 8 pasaulyje. Išsirito super retas padarėlis (Foto, Video)  ()

Mažytis padaras išsirito Floridoje ir sveria mažiau nei 100 gramų, tačiau mokslininkai įsitikinę, kad tai greitai pasikeis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Floridos roplių parke įvyko nuostabus įvykis: čia išsirito itin retas sniego baltumo aligatorius mėlynomis „ledo akimis“. Mokslininkai pastebi, kad tokios spalvos aligatoriai yra itin reti – patelė tapo aštunta balta aligatore pasaulyje, rašo „IFLScience“.

Pasak „Gatorland“ prezidento ir generalinio direktoriaus Marko McHugh, jauniklė šiuo metu sveria tik 96 gramus ir yra tik 49 centimetrų ilgio (su uodega). Tačiau, anot parko darbuotojų, tai truks neilgai, sniego baltumo aligatorius kartu su normalios spalvos gimusiu broliu jau valgo vištienos gabalėlius ir specialias aligatoriams maitinti skirtas granules.

Spėjama, kad brolis ir sesuo plačiajai visuomenei parke pasirodys jau kitų metų pradžioje, kad svečiai galėtų juos geriau apžiūrėti. Šiuo metu jaunikliai yra apsupti dėmesio ir priežiūros, kurio jiems reikia sveikatai ir augimui.

Anot mokslininkų, aligatoriaus patelės sniego baltumo odą lemia leucizmas – itin reta būklė, kai sumažėja pigmentacija. Kartais jis painiojamas su albinizmu, tačiau mokslininkai perspėja, kad tai nėra tas pats: albinizmas yra melaniną gaminančių ląstelių trūkumo rezultatas, o leucizmas iš esmės yra tik tam tikros pigmentacijos nebuvimas.

 

Mokslininkai atkreipia dėmesį, kad yra itin paprastas testas, leidžiantis atskirti leukizmą nuo albinizmo – užtenka pažvelgti į gyvūno akis: albinosų jos bus rausvos, leukistinių – mėlynos arba tamsios.

Visame pasaulyje kartu su naujagime aligatoriaus patele yra tik 8 tokie nuostabūs individai, todėl jie Žemėje laikomi itin retais. Pasak mokslininkų, taip yra iš dalies dėl to, kad įvairios sąlygos, sukeliančios sniego baltumo odą, yra nedažnos ir autosominės recesyvinės. Paprasčiau tariant, abu tėvai turi turėti tam tikrą retą genetinę mutaciją, o palikuonys turi ją paveldėti iš jų.

 

Be to, gyvūnai su sniego baltumo oda gamtoje yra labai reti, nes melanino trūkumas yra pavojingas sveikatai. Pavyzdžiui, albinosai yra neapsaugoti nuo ultravioletinės spinduliuotės, kuri padidina vėžio išsivystymo riziką. Tai taip pat blogina regėjimą ir atima iš gyvūno gebėjimą maskuotis.

McHugh teigimu, pirmą kartą leusistinių aligatorių lizdas Floridos pelkėse buvo aptiktas prieš 36 metus (1987), tačiau tik dabar gimė pirmasis jauniklis sniego balta oda. Roplių parko pareigūnai dar neišrinko vardo žaviai aligatoriaus patelei.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()