Ne toks ir nekaltas žaislas. Kaip lazeriukai iš tikrųjų veikia katės psichiką  (0)

Mokslininkai pasakoja visą tiesą apie vieną populiariausių mūsų augintinių žaislų ir kaip tai veikia jų sveikatą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai pirmą kartą pasirodė kišeniniai lazeriukai, jie sukėlė revoliuciją kačių žaidimuose. Šis kompaktiškas, vos kelių centimetrų ilgio įrankis projektuoja paslaptingą raudoną tašką per visą kambarį ir vargu ar kuris nors iš mūsų augintinių sugebės jam atsispirti ir nebėgti iš paskos, rašo „Inverse“.

Laikui bėgant tobulėjo technologijos – šiandien netgi galite rasti antkaklį, iš kurio priešais augintinį pasirodo raudonas taškas.

Apskritai augintiniai buvo patenkinti šiuo žaislu, tačiau yra vienas bet. Reikalas tas, kad mūsų katės raudoną lazerinio tašką suvokia kaip materialų grobį, todėl jos tiesiog niekada negali pasiekti tokio pasitenkinimo, kokį suteikia net paprastas žaidimas su pvz., dirbtiniu peliuku. Taigi ar lazeriukai tikrai naudingi mūsų augintiniams?

Pasak Veterinarijos fakulteto magistrantės ir respublikinio Montevidėjaus universiteto (Urugvajus) mokslininkės Florencia Barrios-Fernández, lazeriukai tikrai patraukia mūsų augintinių dėmesį ir motyvuoja juos fiziniams žaidimams, tačiau jie gali būti žalingi. Tiesą sakant, žaidimas su lazeriu labai panašus į tai, kad galėtum amžinai užuosti savo mėgstamą maistą, bet niekada negalėtum jo valgyti.

 

Mūsų katės iš prigimties yra mėsėdžiai – gamtoje maistą jos gauna medžiodamos, todėl mėgsta sekti ir gaudyti grobį. Barrios teigimu, tyrimai jau parodė, kad medžiojant gyvūnų smegenyse išsiskiria endorfinai. Tačiau medžioklės kulminacija yra grobio gaudymas, o lazeriuko žaidime to pasiekti tiesiog neįmanoma.

Dėl to mūsų augintinis nuolat nusivylęs tuo, kad negali „pasivyti grobio“, tai gali sukelti nerimą ir nepageidaujamą elgesį. Pavyzdžiui, 2022 m. atliktas tyrimas atskleidė ryšį tarp dažnų žaidimų lazeriu ir pasikartojančio elgesio, pavyzdžiui, uodegos vaikymosi ar žvilgsnio į atspindžius.

 

Be to, pasak Barrios, nors tai retai pasitaiko, lazeriai taip pat gali pažeisti mūsų augintinių tinklainę, jei jie nukreipiami tiesiai į katės akį. Tačiau mokslininkai pažymi, kad lazeriukai iš tikrųjų gali būti geras žaislas, ypač jei jie naudojami su tam tikrais pakeitimais.

Pavyzdžiui, mokslininkai rekomenduoja nukreipti lazeriuko tašką į apčiuopiamą taikinį, todėl jūsų augintinis žaidimo pabaigoje nenusivils. Be to, veterinarai pataria žaisti su katėmis atvirose vietose, kad gyvūnas nesusidurtų su baldais. Apskritai Barrios pastebi, kad nebūtina atsisakyti lazeriuko, tačiau naminių gyvūnėlių savininkai turėtų juo sąmoningai naudotis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(3)
(3)

Komentarai (0)